close
Érkeznek a nagyberendezések a kínai EPR építésére
Atom - Egyéb

Érkeznek a nagyberendezések a kínai EPR építésére

A francia Areva bejelentette: leszállította az első két gőzfejlesztőt és a térfogatkompenzátort a Kínában épülő Taishan-1 atomerőműhöz, mely az első EPR (Európai Nyomottvizes Reaktor – European Pressurised Water Reactor) Kínában.

A berendezések 2012. április elején érkeztek az országba, beépítésükig a telephelyen tárolják azokat. A másik két gőzfejlesztőt és a reaktor belső szerkezeti elemeit már szállítják, az elkövetkező hetekben érkeznek meg a telephelyre – írta a Nucnet.

A Taishan telephelyen két EPR blokkot építenek. A leendő atomerőmű a Guangdong Taishan Nuclear Power Joint Venture Company Limited közös vállalat tulajdona, a cégben 70%-ban van jelen a kínai partner, 30%-ban az Électricité de France. Az Areva tájékoztatása szerint az első blokk a tervek szerint 2013 decemberében, a második 2014 októberében kezdené meg a villamosenergia-termelést. A második blokknál az „első beton” beöntése (a fő betonozási munkálatok kezdete) 2010 áprilisában történt meg.

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség adatai szerint Kínában tizenhat atomerőművi blokk üzemel és huszonhat áll építés alatt.

NucNet


Többnyire kérdőmondatokat használok, csillagásznak, atomfizikusnak készültem, de végül újságíró lettem. Húsz éve foglalkozom energiaügyekkel. Tizenhét éve, egy programozó barátommal alapítottuk az energiainfo-t, mindazoknak, akiket nemcsak a "mi" érdekel, hanem a "hogyan" is. Hiszek benne, hogy a kételkedés, és a nyitottság visz előbbre.