close
Érkezik az első palagázszállítmány Skóciába
Egyéb - Gáz

Érkezik az első palagázszállítmány Skóciába

A jövő héten érkezik az Egyesült Királyságba az első, palagáz szállítámány az Egyesült Államokból, ami arra sarkallhatja Skóciát, hogy átgondolja a repesztéses technológiával kapcsoaltos aggályait. A vegyipari Ineos szálíltja az etánt, műanyagipari alapanyagnak.

A mostani szállítámány az előfutára a nagyobb mennyiségű, cseppfolyós földgáznak, ami az Egyesült Államokból Európába érkezik 2018-tól – írja a Reuters. A zürichi központú cég szembenáll a skciai moratóriummal, és azt ajánlja, hogy mint a legjelentősebb repesztéssel foglalkozó társaság a brit szigeten, bevételeinek 6 százalékát a helyi közösségekre fordítja. A technológia alkalmazása az Ineos szerint több ezer új munkahelyet teremthet. A cég elnöke, anglia egyik leggazdagabb embere szerint, a palagáz megállíthatja a brit ipar hanyatlását, ami elkerülhetetlen következméyne lehet az EU-ból való kilépésnek, és ennek a hatásait Skócia is meg fogja érezni.

Skócia 2015-ben vezettett be moratóriumot a repesztéses technológiára, arra való hivatkozással, hogy a koránynak több informáciüóra van szüksége az eljárás engedélyezéséhez. Az oilprice.com emlékeztet, hogy májusban Észak-Yorkshireben hozzájárltak az ipari tesztek végzéséhez, ami jelentős űttörésnek tűnik az elmúlt öt év gyakorlatához képest.