close
Épülhet az új kanadai atomerőmű
Atom - Egyéb

Épülhet az új kanadai atomerőmű

A kanadai nukleáris biztonsági bizottság (Canadian Nuclear Safety Commission – CNSC) közös felülvizsgálati testülete (Joint Review Panel) kiadta az Ontario Power Generation (OPG) cég kérelmére a tervezett atomerőmű telephelyének előkészítési engedélyét. A telephely a Toronto közelében lévő Darlington mellett található.

Az új Darlington projekt keretében négy, összesen 4800 megawatt villamos kapacitású atomerőművi blokkot kívánnak létesíteni és üzemeltetni a kapcsolódó építményekkel együtt. A telephely előkészítési engedély az új nukleáris létesítmény építéséhez és üzemeltetéséhez szükséges három engedély közül az első.

A CNSC közleménye szerint a kiadott engedély 2012. augusztus 17-től tíz évig érvényes. A felülvizsgálati testület döntése a 2011. március 21. és április 8. között Courice-ban, Ontario államban megtartott közmeghallgatás nyomán született meg, amelyen a testület 264 felszólalást és az ezekre adott OPG válaszokat értékelte – írta a NucNet.

A következő lépés az engedélyezési folyamatban a CNSC atomerőmű létesítési engedélyezési eljárása, ha arra az OPG benyújtja a megfelelő engedély-kérelmet.

A JRP-t 2009-ben alapították a tervezett Darlington atomerőmű környezeti hatástanulmányának és telephely előkészítési engedélykérelmének értékelésére. A JRP 2011 augusztusában nyújtotta be a kanadai kormánynak a hatástanulmányról készített értékelő jelentését. 2012 májusában a kormány jóváhagyta az OPG tervét a négy reaktor létesítésére Darlingtonban, mivel az értékelés szerint az építés várhatóan nem okoz negatív környezeti hatást.

A CNSC szerint a lakosságnak a jövőben is lesz még lehetősége véleményt nyilvánítani a létesítési és az üzemeltetési engedélyezés során tartandó közmeghallgatások keretében.