close
Engedélyt kapott a magyar áramtőzsde
Áram - Egyéb

Engedélyt kapott a magyar áramtőzsde

TĂśbb mint hĂŠt hĂłnap utĂĄn megkapta az engedĂŠlyt ĂĄramtőzsde lĂŠtrehozĂĄsĂĄhoz a Magyar Villamosenergia-ipari RendszerirĂĄnyĂ­tĂł cĂŠge, a HUPX. BecslĂŠsek szerint innentől legalĂĄbb fĂŠl ĂŠv, mĂ­g valĂłban műkĂśdni kezd a szervezett piac. A legnagyobb kĂŠrdĂŠs az, mennyire lehet majd likvid a piac. BĂĄr mĂĄrciusban a PrĂĄgai Energiatőzsde (PXE) ĂĄltal indĂ­tott magyar jĂśvőbeni (futures) ĂĄramtermĂŠkek kereskedĂŠse egyelőre pozitĂ­v kĂŠpet mutat, ez nem biztosĂ­tĂŠk arra, hogy a Mavir ĂĄltal lĂŠtrehozandĂł azonnali (spot) piacon is kellő mennyisĂŠgű villamosenergia jelenik majd meg.

 

Megadta a Magyar Energia Hivatal (MEH) szervezett villamosenergia-paic lĂŠtrehozĂĄsĂĄra az engedĂŠlyt a Magyar Villamosenergia-ipari RendszerirĂĄnyĂ­tĂł (Mavir) cĂŠgĂŠnek, a HUPX-nek – kĂśzĂśltĂŠk a MavirnĂĄl az energiainfo.hu kĂŠrdĂŠsĂŠre, bĂĄr hozzĂĄtettĂŠk, Ă­rĂĄsos formĂĄban mĂŠg nem ĂŠrkezett meg hozzĂĄjuk az irat. A tervek szerint előszĂśr a magyar ĂĄramtőzsdĂŠt ĂśsszevonjĂĄk az osztrĂĄk ĂŠs a romĂĄn piaccal, s ezutĂĄn kezdheti majd meg műkĂśdĂŠsĂŠt a bĂśrze. Az illetĂŠkesek szerint ez mintegy hat hĂłnapot vesz majd igĂŠnybe.

A legnagyobb kĂŠrdĂŠs az, mennyire lehet majd likvid a piac. BĂĄr mĂĄrciusban a PrĂĄgai Energiatőzsde (PXE) ĂĄltal indĂ­tott magyar jĂśvőbeni (futures) ĂĄramtermĂŠkek kereskedĂŠse egyelőre pozitĂ­v kĂŠpet mutat, ez nem biztosĂ­tĂŠk arra, hogy a Mavir ĂĄltal lĂŠtrehozandĂł azonnali (spot) piacon is kellő mennyisĂŠgű villamosenergia jelenik majd meg. KĂźlĂśnĂśsen Ăşgy, hogy a kĂśzeljĂśvőben a PXE is tervezi, hogy spot-piacot indĂ­t el, igaz, erre jogosĂ­tĂł engedĂŠlyĂŠrt mĂŠg nem folyamodott a MEH-hez. InformĂĄciĂłink szerint azonban a hivatalnĂĄl Ăşgy dolgoztĂĄk ki a Mavir szĂĄmĂĄra kiadott hatĂĄrozatot, hogy az mĂĄs tĂĄrsasĂĄgok kĂŠrelmĂŠnĂŠl is felhasznĂĄlhatĂł legyen. A MEH-nek pedig ebben a kĂŠrdĂŠsben nincs mĂŠrlegelĂŠsi jogkĂśre, tehĂĄt nem kizĂĄrt, hogy egy időben kĂŠt ĂĄramtőzsde műkĂśdik majd hazĂĄnkban.