close
Engedélyezték a Peach Bottom-2 és -3 teljesítménynövelését
Atom - Egyéb

Engedélyezték a Peach Bottom-2 és -3 teljesítménynövelését

Az amerikai nukleáris hatóság (Nuclear Regulatory Commission – NRC) elfogadta az Exelon vállalatnak a Peach Bottom atomerőmű kettes és hármas blokkjának teljesítménynövelésére beadott kérelmét. A tervek szerint 12,4%-kal növelik meg a Pennsylvania államban található blokkok teljesítményét.

A hatóság megállapította, hogy az Exelon elsősorban egyes berendezések és komponensek korszerűsítésével biztonságosan növelheti a reaktor teljesítményét. A hatóság szakértői megvizsgálták az Exelon értékelését, miszerint az erőmű képes kezelni a megnövelt teljesítményt.

Mindkét blokk 1065 MW teljesítményű forralóvizes típus. A kettes blokk 1974. júliusban, a hármas 1974. decemberben kezdte meg a kereskedelmi üzemet. A telephelyen lévő egyes blokk egy kísérleti, 40 MW teljesítményű magas hőmérsékletű gázhűtésű reaktor, melyet 1974-ben leállítottak.

A beadott engedélykérelem biztonsági értékelése során számos területre összpontosítottak, mint a reaktor, az irányítástechnikai rendszer, az elektromos rendszerek, a balesetkezelés, a radiológiai következmények, az üzemeltetés és a képzés, az ellenőrzés, valamint a műszaki előírások változása.

Az NRC közölte, „egyes területeken független ellenőrző számításokat és elemzéseket” is végeztek a beadott elemzések ellenőrzésére.

A teljesítménynövelés során a Peach Bottom atomerőmű mindkét blokkjának teljesítményét 140 MW-tal növelhetik meg. Az Exelon tervei szerint a kettes blokk teljesítménynövelését a 2014. őszi, a hármas blokkét a 2015. őszi fűtőelem-átrakás során hajtják végre.

Forrás: NucNet