close
Engedélyezték a GE-Hitachi új reaktorát
Atom - Egyéb

Engedélyezték a GE-Hitachi új reaktorát

Az amerikai nukleáris hatóság (Nuclear Regulatory Commission – NRC) határozatot hozott a GE-Hitachi Nuclear Energy (GEH) által kifejlesztett Gazdaságos Egyszerűsített Forralóvizes Reaktor (Economic Simplified Boiling-Water Reactor – ESBWR) típusának jóváhagyásáról az Egyesült Államokban.

Az NRC engedélye jelen formájában azt jelenti, hogy a típus megfelel a hatóság biztonsági követelményeinek. Ha egy atomerőművet építeni szándékozó olyan típust választ, amely rendelkezik a típusengedéllyel, a jelöltnek nem kell a típussal kapcsolatos biztonsági információkat is benyújtania, ehelyett az engedélykérelem és az NRC vizsgálata csak a telephellyel kapcsolatos kérdéseket érinti.

A GEH 2005 augusztusában nyújtotta be az ESBWR típusengedély-kérelmét. Az ESBWR 1594 MW teljesítményű, természetes cirkulációval hűtött reaktor.

Az NRC értékelése szerint a típus olyan passzív biztonsági rendszereket tartalmaz, amelyek lehetővé teszik a reaktor lehűtését egy balesetet követően is, emberi beavatkozás nélkül. Ilyen passzív eszközök például a természetes áramlás a magasabb reaktortartály, a rövidebb zóna és a jobb áramlási viszonyok által, izolációs kondenzátor rendszer a nyomás alatt álló reaktor hűtésére és a vízszint biztosítására, és gravitációs hűtőrendszer a nyomásmentesített reaktorban a vízszint biztosítására.

Az NRC jelenleg két olyan kombinált engedélykérelmet vizsgál, amelyben ESBWR típust szeretnének építeni. A Detroit Edison Company a michigani Fermi-3, míg a Dominion a virginiai North Anna-3 számára kért engedélyt.

2014 januárjában a GEH megegyezéses alapon 2,7 millió dolláros büntetést fizetett az amerikai energiaügyi minisztériumnak és az NRC-nek állítólagos hamis állításokért. A GEH állítólag az ESBWR gőzszárítójáról nyilatkozott hamisan, amely forralóvizes reaktorok esetén a reaktortartályban keletkező gőzből távolítja el a vízcseppeket. A GEH visszautasította a vádakat, de közölte: a megegyezés segíti a pozitív munkakapcsolat fenntartását és javítását az amerikai kormánnyal és az NRC-vel.

Forrás: NucNet