close
Energia-önellátásra törekednek a német vállalatok
Áram - Egyéb - Megújuló

Energia-önellátásra törekednek a német vállalatok

Az ellátási biztonsággal szembeni kételyek miatt és az emelkedő áraktól tartva egyre több német vállalat igyekszik önmaga gondoskodni saját energiaellátásától – írja a német Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).

Számos német vállalat, elsősorban a középvállalati szférában szkeptikusan ítéli meg az energiafordulat következményeit, és egyre nagyobb az aggodalom a saját energiaellátási biztonság miatt is. A DIHK német kereskedelmi és iparkamara (Deutsche Industrie- und Handelskammertages) felmérése szerint egyre több német vállalat kezd energiatermelő beruházásba saját energiaellátásának biztosítására.

“Minden harmadik vállalat tett már konkrét lépéseket saját energiaellátásának biztosítására hagyományos, vagy megújítható energiaforrásból” – nyilatkozta a FAZ-nak a DIHK elnöke, Hans Heinrich Driftmann Berlinben. A vállalatok további negyede tervezi, illetve vette megfontolásra saját energiaellátás kiépítését. A jelenség minden iparágra igaz. “Nem utolsó sorban az ellátási biztonsággal szemben táplált kételyek miatt” – mutatott rá. “A saját termelésű elektromos áram sok esetben olcsóbb mint a hálózati” – mondta Driftmann, hozzátéve, hogy amennyiben az áramot az üzem saját telephelyén állítják elő, akkor csak a termelés költségével kell számolni.

A középvállalati szféra erősen kritikus a német kormány energiapolitikájával szemben, bár ez nem jelenti azt, hogy alapvető ellenvetéseik lennének a megújuló forrásokkal szemben.
“Összességében elmondható, hogy a német vállalatok meglehetősen szkeptikusak az energiafordulattal szemben” – mondta Driftmann. A DIHK október végén 2300 vállalat bevonásával végzett felmérést az energiapolitika és az energiaellátási biztonság megítéléséről. A “nagyon rossznak” megfelelő mínusz száz ponttól a “nagyon jónak” megfelelő plusz százig terjedő listán a felmérésben résztvevők átlagosan mínusz 12,6 pontra értékelték az energiafordulat vállalatokra gyakorolt hatását.

A vállalatok földrajzi elhelyezkedésük szerint is eltérően értékelték az energiafordulat várható következményeit. Miközben Németország északi területein a pozitív és negatív várakozások nagyjából kiegyenlítik egymást, a déli területeken, de főként nyugaton és keleten a negatív várakozások kerültek fölénybe.

A DHIK megállapítása szerint időközben “költséges valósággá” vált Németországban az áramkimaradás is. A felmérésben résztvevők 22 százaléka számolt be az áramellátási zavarok szaporodásáról. Igaz azonban az is, hogy 12 százalékuk viszont ennek az ellenkezőjét tapasztalta – írja a Frankfurter Allgemeine Zeitung a német kereskedelmi és iparkamara felmérésére hivatkozva.