close
Energetikai szuperhatalom vagy tudásalapú gazdaság
Egyéb - Gáz - Interjúk - Olaj

Energetikai szuperhatalom vagy tudásalapú gazdaság

Az orosz kormány elé terjesztett hosszútávú gazdaságfejlesztési terv lényegében két szcenáriót tartalmaz. A hagyományos növekedési pálya mellett megjelenő innovatív változat képezi a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (Minekonomrazvityija) által előterjesztett alternatív stratégiát 2030-ig a Vedomosti értesülései szerint.

A konzervatív változat Oroszország nyersanyag orientált világpiaci betagozódását követi, és a nyersanyag lelőhelyek nagyszabású termelésbe állítását, technológiaimportot, az energiaigényes ipar fejlesztését, erőművi és csővezetéki beruházásokat irányoz elő. Az innovációs változat hangsúlyváltást jelent, az energetikai komplexum modernizálása mellett a fejlett technológiai ágazatok súlya növekedne, illetve a források a gépgyártás, informatika, közlekedési infrastruktúra fejlesztésére, továbbá az egészségügy, oktatás, tudományos területek javára kerülnének átcsoportosításra. Ebben a változatban a tudásalapú ágazatok, gépgyártás és telekom súlya a jelenlegi 11 százalékról a GDP 20 százalékára nőne 2020-ra, míg az energetika részaránya 20 százalékról 10 százalékra csökkenne.

A rövidtávú, hároméves tervprognózisoktól eltérően, ahol a nyersolaj áralakulásán alapulnak a számítások, a hosszútávú tervezés gyakorlatilag a költségvetési mozgásterek és manőverek változtatásaiból indul ki. A konzervatív változat 2020-ig a GDP 1 százalékával növeli az egészségügy és az oktatás ráfordításait, 0,8 százalékkal a védelmi és biztonsági kiadásokat, és 1 százalékkal csökkenti a gazdaságfejlesztés büdzséjét. Az innovációs alternatíva szerint az egészségügy, oktatás, tudásalapú ágazatok támogatása 2 százalékkal nő, a védelmi ágazaté 1 százalékkal, míg a gazdaságé fél százalékkal bővül.

Az utóbbi pálya esetén a költségvetési deficit évi 1,5-2 százalék körül alakulna, így a GDP 25 százalékát kitevő államadóssági szintet eredményezve 2030-ig, a hagyományos pályán maradva 2015-től egyensúlyi költségvetéssel számol a Gazdaságfejlesztési Minisztérium. 2008-ban Putyin kormánya az innovációs irányra voksolt, ennek megvalósítását azonban a válság derékba törte. Ezúttal viszont lehetséges, hogy a hagyományos pálya mellett dönt a kormány, várhatóan április 26-ig.