close
Emelkedtek a termelői árak decemberben az USA-ban
Egyéb

Emelkedtek a termelői árak decemberben az USA-ban

Decemberben az elemzői várakozásoknak megfelelő mértékben nőttek a termelői árak az Egyesült Államokban a washingtoni munkaügyi minisztérium statisztikai intézete, a Bureau of Labor Statistics pénteken közzétett kimutatása szerint.

A termelői árak decemberben az elemzői várakozásoknak megfelelően 0,3 százalékkal nőttek az előző havihoz képest a novemberi 0,4 százalékos havi növekedés után. Októberben nem változtak havi bázison a termelői árak.

A termelői árak decemberi növekedése elsősorban az energiaipari termékek 2,6 százalékos növekedésére vezethető vissza. Novemberben az energiaipari termékek termelői ára 0,3 százalékkal csökkent. A javak termelői ára 0,7 százalékkal emelkedett decemberben a novemberi 0,2 százalék után, a szolgáltatások ára viszont kevésbé, 0,1 százalékkal emelkedett decemberben a novemberi 0,5 százalék után.

Az egy évvel korábbival összevetve 2016 decemberében a termelői árak 1,6 százalékkal emelkedtek, ami 2014 szeptembere óta a legnagyobb növekedés.

A 2016-os év egészében a termelői árak 1,6 százalékkal emelkedtek az előző évihez képest, míg 2015-ben 1,1 százalékkal csökkentek.


Többnyire kérdőmondatokat használok, csillagásznak, atomfizikusnak készültem, de végül újságíró lettem. Húsz éve foglalkozom energiaügyekkel. Tizenhét éve, egy programozó barátommal alapítottuk az energiainfo-t, mindazoknak, akiket nemcsak a "mi" érdekel, hanem a "hogyan" is. Hiszek benne, hogy a kételkedés, és a nyitottság visz előbbre.