close
Emelkedő földgázárral számol a Gazprom
Friss

Emelkedő földgázárral számol a Gazprom

A Gazprom azzal számol, hogy az exportra szánt földgáz átlagos ára magasabb lesz idén a tervezettnél és felülmúlja a múlt évit is – közölte a gázipari cég igazgatótanácsának elnökhelyettese. Andrej Kruglov azt mondta, hogy az exportgáz idei átlagára várhatóan 180 dollár lesz ezer köbméterenként, míg a Gazprom idei költségvetésének összeállításakor alacsonyabb, 166 dolláros átlagárral számoltak.

Az exportált földgáz tavalyi átlagára 167 dollár, 2015-ben pedig jóval magasabb, 234 dollár volt. A vállalati illetékes arról is beszámolt, hogy az exportból származó bevétel idén 32-34 milliárd dollár között lehet a tavalyi 30 milliárd dollár után. A Gazprom tavaly rekordmennyiségű, 179 milliárd köbméter földgázt szállított Európába és arra számít, hogy fedezheti majd a kontinens következő 15 évben 100 milliárd köbméterrel megemelkedő szükségletének nagy részét is.

A Gazprom tavalyi részesedése az európai gázpiacon 34 százalékos volt az egy évvel korábbi 31 százalék és a 2014-es 30 százalék után.