close
Eltűnhet a grönlandi jégtakaró
Egyéb - Emisszió

Eltűnhet a grönlandi jégtakaró

A vártnál gyorsabban olvadhat el Grönland jégpáncélja, egy új szimuláció szerint ugyanis már a globális átlaghőmérséklet 1,6 Celsius fokos emelkedésénél teljesen eltűnhet a több kilométeres jégtakaró. A következmény a tengerszint több méteres emelkedése lenne.

Már nem sokáig csodálhatják utódaink a világ legnagyobb szigetét fedő gleccsereket: a Potsdam Intézet és a Madridi Egyetem közös kutatása szerint az olvadás már az átlaghőmérséklet 0,8 Celsius fokos emelkedésénél megkezdődik. A “Nature Climate Change” magazinban közölt kutatás szerint a jégpáncél teljes elolvadása nem az eddig valószínűnek tartott 3,1 Celsius fokos emelkedésnél, hanem 1,6 fokos átlaghőmérséklet növekedésnél bekövetkezik.

A nemzetközi közösség jelenleg 2 Celsius fokos átlaghőmérséklet emelkedést tart elfogadhatónak az évszázad végéig, azonban jelenleg nem úgy fest, hogy ez a klímacél tartható. Mint az Energiainfo korábban megírta, a nemzetközi Energia Ügynökség által jegyzett World Energy Outlook tavalyi kiadásában ennél lényegesen sötétebb jövőképet fest.

Az IEA szerint ugyanis a Kyoto-i protokolban rögzített és később megerősített 2 Celsius fokos emelkedés immáron teljesíthetetlen. A reálisan kitűzhető cél 2035-ig a 3,5 Celsius fokos globális emelkedés, ám ez is csak akkor sikerülhet, ha minden állam végrehajtja emisszió-csökkentési vállalásait. Ha a ezek nem teljesülnek, a globális átlaghőmérséklet akár 6 Celsius fokkal is megemelkedhet 2050-ig. A kutatók eddig azzal számoltak, hogy amennyiben “csak” két fokkal emelkedne a század végéig a globális átlaghőmérséklet, a grönlandi jégtakaró mintegy 50 ezer év alatt olvadna fel. A szimuláció szerint azonban a jelenlegi szén-dioxid kibocsátás a grönlandi térségben nyaranta átlagosan 8 Celsius fokkal növeli meg a hőmérsékletet, ebben az esetben a jégpáncél már 2000 év alatt eltűnik.

A Grönland szigetét fedő jégtakaró eltűnése a globális felmelegedés egyik legsúlyosabb következményének tekinthető: részben azért, mert ennek a jégpáncélnak az elolvadása becslések szerint 5-7 méterrel emelné meg a világtengerek szintjét.