close
Elsöprő többségben az atomenergia pártiak az USA-ban
Atom - Egyéb

Elsöprő többségben az atomenergia pártiak az USA-ban

Egy új felmérés szerint rekordszámú amerikai támogatja a nukleáris energetikát. A felmérés szerint jelenleg az amerikaiak 74%-a kedvezően vélekedik az atomenergetikáról, míg 24%-uk ellenzi azt. A US Nuclear Energy Institute (NEI) szerint az öt hónappal ezelőtti felméréshez képest 11 százalékponttal nőtt a kedvező véleményen levők aránya, míg a kedvezőtlen véleményűeké 9 százalékponttal csökkent.

A felmérést a Bisconti Research Inc végezte a GfK-val közösen, hasonlóan a 2008. áprilisában végzett közvélemény-kutatáshoz. A NEI 25 éve rendeli meg rendszeresen a közvélemény felmérését atomenergetikai témákban. A közvélemény-kutatást reprezentatív mintának számító 1000 amerikai felnőttön végezték telefonon, 2008 szeptemberében. A legutóbbi felmérés hibahatára plusz-mínusz 3%.

Az amerikai lakosok 69%-a véli úgy, hogy az Egyesült Államoknak további atomerőműveket kell építeni a jövőben, ez 10 százalékpontos növekedést jelent április óta. A válaszadók háromnegyede tartja elfogadhatónak, hogy új blokkal bővítsék a hozzá legközelebb eső már üzemelő atomerőművet, ez kilenc pontos növekedés 5 hónap alatt.

A Bisconti Research elnöke, Ann Bisconti szerint “a korábban példa nélküli támogatottság a növekvő energetikai aggodalmakkal, és az új energiahordozók iránti figyelemmel függ össze. A 25 év alatt, amióta az atomenergiával kapcsolatos közvélekedést kutatjuk, még sohasem láttunk ilyen mértékű emelkedést az összes kapcsolódó kérdésben. A felmérés szerint a lakosság közel négyszer akkora hányada “erősen támogatja” az atomenergia alkalmazását a villamosenergia-termelésben, mint ahányan “erősen ellenzik” (38% a 10% ellenében).

A vizsgálat szerint az amerikaiak kb. 80%-a támogatja a szövetségi gazdasági támogatások rendszerét, amelyek a széndioxidkibocsátás-mentes technológiák, többek közt az új atomerőművek fejlesztését segítik. A közvélemény-kutatás során alkalmazott kérdőív a NEI honlapján elérhető (http://www.nei.org/resourcesandstats/documentlibrary/newplants/reports/uspublicsupportrecordhigh).

Az amerikai felméréssel szinte egy időben a brit lakosság hozáállását is felmérték. Az eredméynek azt mutatják, hogy az üzemelő brit atomerőművek közelében élők jobban támogatják az új atomerőművi blokkok építését. A felmérés úgy találta: az új blokk építéssel kapcsolatos “teljes körű és nyílt lakossági párbeszéd” hiánya aláaknázhatja az atomerőművekkel kapcsolatos helyi bizalmat.

A tanulmányt öt éven keresztül készítették a walesi Cardiffi Egyetem és az angliai Kelet-Angliai Egyetem kutatói a lakosság atomenergetikával kapcsolatos hozzáállásáról és aggodalmairól. A kutatócsoport három létező nukleáris telephely (Bradwell, Oldbury és Hinkley Point) körüli lakosságra fókuszált a felmérés során. A tanulmány szerint a három terület lakosságának nagy része támogatja új atomerőművek építését, de támogatásukat részben feltételekhez kötik. A legtöbb megkérdezett azt szeretné, ha az ipar és a kormányzat teljesen bevonná a helyi lakosságot az új blokkok telephelyének megválasztásával kapcsolatos tervekbe.

A tanulmány azt is kimutatta, hogy a napi életben a helyi lakosok “ismerősnek és megszokottnak” tekintik atomerőművüket. Az a hit, hogy a helyi üzemeltetők biztonságosan tudják üzemeltetni az erőművet, szintén a lokális bizalmat mutatják. Ennek ellenére a külső események, pl. terrorcselekmények kapcsán a lakosság továbbra is veszélyforrásként tekint az erőműre. Nick Pidgeon, a kutatócsoportot vezető egyetemi tanár (Cardiffi Egyetem, Pszichológia Tanszék) az eredményeket kommentálva így nyilatkozott: “az eredmények azt mutatják, hogy a nem megfelelő konzultációs módszerek, vagy a helyi lakosság aggodalmainak fel nem ismerése és megválaszolatlanul hagyása majdnem biztosan aláaknázza a helyi üzemeltetőkbe vetett bizalmat és hitet, amelyet a vizsgált időtartam alatt minden helyszínen sikerült felépíteni.”

Az “Együtt élni az atomenergiával Nagy-Britanniában” című tanulmány online is elérhető a www.kent.ac.uk/scarr címen.