close
Ellentmondásos gdanski feltételezések
Egyéb - Olaj

Ellentmondásos gdanski feltételezések

A Népszabadság értesülései szerint varsói elemzők szinte biztosra veszik, hogy a gdanski finomítóért folyó verseny győztese a Mol lesz. Erről – írja szerdai számában a lap – már akkor megszületett a megállapodás, amikor a lengyel privatizációs miniszter tavaly Budapesten járt. Varsó ugyanis szeretné a hazai ipart megvédeni a nyugati konkurenciától, amely ellen megfelelő védelmet nyújthatna a Mol és a PKN, a legnagyobb lengyel olajvállalat összefogása.

A PKN egyébként maga is próbálkozott az RG megvételével, de a lengyel monopolellenes hivatal ezt nem engedélyezte.
E forgatókönyv szerint a lengyel kormány a magyar vállalatnak adná az RG-t, az pedig cserébe egy jelentősebb részvénypakettet adna el a PKN-nek.
Ugyanakkor a lap más forrásból úgy értesült, hogy tévesek ezek a feltételezések.

A PKN nem szeretné, ha bárki is megvásárolhatná a gdanski finomítót. A Mol és a PKN a háttér-megállapodásáról szóló feltételezés a Népszabadság szerint azért sem lehetséges, mert a pályázat feltételei ezt nem teszik lehetővé. Aki megnyeri a pályázatot, az több évig nem adhatja tovább a részvényeket, legfeljebb csak olyan cégnek, amely maga is pályázott, vagy tagja az ajánlatot adó konzorciumnak. Mivel a PKN nem pályázott, ezért nem kaphat a gdanski részvényekből még akkor sem, ha a Mol lenne a nyertes.


Többnyire kérdőmondatokat használok, csillagásznak, atomfizikusnak készültem, de végül újságíró lettem. Húsz éve foglalkozom energiaügyekkel. Tizenhét éve, egy programozó barátommal alapítottuk az energiainfo-t, mindazoknak, akiket nemcsak a "mi" érdekel, hanem a "hogyan" is. Hiszek benne, hogy a kételkedés, és a nyitottság visz előbbre.