close
Elkészült Albánia első vízerőműve
Egyéb - Megújuló

Elkészült Albánia első vízerőműve

Üzembe helyezték Albánia első vízerőművét. A 73 megawattos, Banja erőművet a norvég Statkraft építette, Tiarana közelében. Ez volt az első fázisa az összesen 256 megawattos, mintegy 600 millió dollár értékű Devoll vízenergia programnak.

A Banja erőmű 80 méter magas gátja, egy 14 négyzetkilométeres víztározót határol, a Devoll völgyben. Az erőmű évi 255 gigawattórányi tiszta energiaát lesz képes előállítani. A projekttársaság, a Devoll Hydropower Sh.A eredetileg a Statkraft és az osztrák EVN vegyesvállalatakét alakult még 2013-ban, de a norvég cég kivásárolta az osztrákok 50 százalékos pakettjét, így a társaság kizárólagos tulajdonosa lett.

A kormánnyal kötött koncessziós megállapodás az építés, majd üzemeltetés melett a tulajdonosi jogokat is a Statkraftra ruházza, nemcsak a most átadott Banja erőmű,d e a tervezett 183 megawattos Moglice erőmű esetében is, a koncessziós időszak végéig. A megállapodás részletei egyelőre nem ismertek. Annyi bizonyos, hogy miután mindkét vízerőmű elkészült, az orzság villamosenergia igényének 17 százalékát fogják tudni zöld forrásból fedezni. A Moglice erőmű építése is emgkezdődött már, várhatóan 2018-ban állhat kereskedelmi üzembe.