close
Elindult a lengyel palagáz-kitermelés
Egyéb - Gáz

Elindult a lengyel palagáz-kitermelés

Számos tesztfúrást követően elindult az első próbaüzem Lengyelország egyik nem-hagyományos gázkútján. A lépés áttörésnek tekinthető, ugyanakkor félő, hogy nem hozza a várt eredményeket a nem-konvencionális szektor kiépülése.

Lengyelország az első Európában, ahol nem-hagyományos módon nyerhetnek ki földgázt mélységi repesztéses technológia segítségével. A héten ugyanis a Lane Enegy Poland lengyel energiavállalat az amerikai Conoco-Philips vezetésével elkezdte a tesztüzemeltetést az egyik kútján, napi 8000 köbméteres ütemben. A Reuters hírügynökség értesülései szerint a palagázt felhozó kút Lebork város közelében, az ország északi felében található. Annak ellenére, hogy ez a mennyiség szerényebb az észak-amerikai kutak kapacitásánál, áttörést jelent az európai nem-hagyományos gázipar fejlődése felé, illetve Lengyelország számára az önellátás felé.

Korábban már három külföldi beruházó elállt a lengyelországi működéstől, ahogyan arról mi is tudósítottunk. Az ExxonMobil és a Marathon Oil az USA-ból, a Talisman Energy Kanadából jött át Európába, hogy szerencsét próbáljon, de a méréseik nem feleltek meg a várakozásaiknak. Az USA energiaminisztériuma a lengyel palagáztartalékokat már csak 148 ezer milliárd köbméterre becsli a korábbi 187 ezer milliárdos számítás helyett, írja az RT News hírportál.

Az ország régóta szeretne függetlenedni az orosz gázimporttól és hatalmas palagáz-lelőhelyei kiaknázásában látja ennek a megoldását. Egy másik lengyel vállalat, a PKN Orlen finomító bejelentése is a napokban várható arról, hogy az ország keleti felében, Syczynben milyen eredményeket hoztak a tesztfúrásai. Lengyelország jelenleg gázfelhasználásának 70 százalékát importálja Oroszországból, ez a mérték jelentősen csökkenhet, ha a most életben lévő száz engedély nagy része sikert hoz. Az engedélyek közül már 48 próbafúrást elvégeztek.

A nem-hagyományos gáztermelés nem feltétlenül hozza majd a várt hatást, véli Grigory Birg befektetési szakértő, aki szerint kismértékben csökkenhetnek a gázárak, de a technológia eleve drágább a hagyományosnál. Az sem biztos, hogy az orosz gázra kevésbé kell majd az országnak támaszkodnia, hiszen az energiaamix a földgáz javára változik idővel és általában az energiaigény nő.