close
Elektromos töltőkutakkal a fenntartható fejlődésért
Áram - Egyéb - Emisszió

Elektromos töltőkutakkal a fenntartható fejlődésért

Az MVM Partner Zrt. csatlakozott a Jedlik Ányos Klaszterhez, hogy szakértelmét és tapasztalatát felhasználva hozzájáruljon az energiahatékony közlekedés fejlesztéséhez. A társaság a kezdetektől bekapcsolódott az elektromos közlekedés értékláncába, célja, hogy energiakereskedőként vezető pozíciót érjen el az e-mobilitásban, és további töltőkutak létesítését is tervezi. Az MVM Partner a jövőben még aktívabb résztvevője kíván lenni az elektromobilitás terjesztését szolgáló kezdeményezéseknek.

Az MVM Partner Zrt.-nek jelentős szerepe lesz a Nemzeti Energiastratégiában vállalt, 2020-ig teljesíteni kívánt energiapolitikai célok végrehajtásában. A társaság energiatudatosság melletti elköteleződését mi sem bizonyítja jobban, hogy az MVM Partner eddig már két ingyenesen használható elektromos töltőállomást létesített a fővárosban és környékén. – Ráadásul ügyfelei körében 2014-ben pályázatot hirdetett „A vállalkozások energiatudatosságáért” címmel. A résztvevők tudatos energiafelhasználásuknak köszönhetően 70-80%-os megtakarításokról számoltak be. – Az MVM Partner figyelemmel kíséri és támogatja az elektromobilitáshoz kapcsolódó töltési infrastruktúra alakulását is. Csatlakozott a Jedlik Ányos Klaszterhez, amely az elektromos töltőkutak telepítéséhez és üzemeltetéséhez szükséges, támogatási keretek és jogszabályi környezet átalakításával foglalkozik, illetve az elektromos közlekedést támogató pozitív megkülönböztetéssel járó ösztönző intézkedésekkel: a parkolási, behajtási, sávhasználati útdíj és adó kedvezményekkel.

Az MVM Partner Zrt. ügyfeleivel együttműködve 2012-ben a Hungaroring területén, 2013-ban pedig a Symbol Budapesthez helyezett el elektromos töltőkutakat. A társaság keresi a további együttműködési lehetőségeket, hogy újabb töltőkutakat létesíthessen.

Töltőkút a Hungaroringen és a budapesti Symbolnál.

Az MVM Partner a kezdetektől szerepet vállalt az elektromos közlekedés népszerűsítésében és elterjesztésében a töltőkutak telepítésével, illetve a telepítéshez szükséges teljes körű ügyintézés biztosításával ügyfelei részére. Elvégzi a teljesítménybővítéshez és a közterületen kialakítandó elektromos gépjármű parkolóhely és töltőkút létesítéshez szükséges tervezést, a bontási és a létesítési engedélyeztetést, valamint a dokumentált kivitelezést. Továbbá aktívan közreműködik az e-mobilitás stratégia kidolgozásában. A jövőben a fogyasztás kiszámlázásához, és annak nyomon követéséhez az adott pillanatban rendelkezésre álló töltőkutakkal kapcsolatos információk beszerzéséhez segítséget nyújthat egy beépíthető okos mérő és egy kommunikációs egység, amelyek segítségével a számlázás pontosabb mérési adatok alapján történne. Az MVM Patner által telepített kutak már most is bővíthetők ilyen mérési és kommunikációs eszközökkel. Az okos mérésen keresztül online adatok szerezhetőek be a töltőkút használatáról, jelezhetik az esetleges áramszünetet, ellátási problémát, ezáltal online megfigyelhető az adott kút pillanatnyi elérhetősége is.

Az MVM Partner figyelemmel kíséri az e-mobilitást érintő pályázatokat Európában és Magyarországon egyaránt, amelyek segítségével a már említett lehetőségeket megvalósíthatja, ezzel is elősegítve egy-egy település fejlesztését.