close
Elegendő gáz van a tárolókban télre
Egyéb - Gáz

Elegendő gáz van a tárolókban télre

A téli fűtési időszak kezdetén 3,7 milliárd m3 földgáz van a hazai tárolókban. Ez a mennyiség 13 százalékkal több, mint az előző év azonos időszakában, és a folyamatos földgázimporttal együttesen fedezi a teljes lakosság téli igényét – tudatta közleményében az energiahivatal.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) az idei betárolási időszaktól kezdve új módszertan alapján határozza meg, hogy a téli felkészülés során az egyetemes szolgáltatóknak mekkora földgáztartalékot szükséges elhelyezniük a hazai kereskedelmi tárolókban. Az irányadó jogszabály alapján ez a mennyiség az elmúlt tíz év legmagasabb téli gázfogyasztásának legalább 60 százaléka – olvasható a közleményben.

A téli felkészülés eredményeként Magyarország tárolókban elhelyezett földgázkészlete október 15-én 3,7 milliárd m3, amely biztonságosan fedezi a teljes lakosság téli fogyasztását. Az új szabályoknak köszönhetően az idei betárolt mennyiség 13 százalékkal több, mint a 2015-ös mennyiség. Az ország téli földgázellátását nem csak a tárolói készletek biztosítják, hanem az ország folyamatos földgázimportja is. A tárolói készletszint hónapról hónapra nyomon követhető a Hivatal honlapján, továbbá a hatósági adatpublikációk menüpontban részletes adatokat találhatnak a földgázszektorban lezajló folyamatokról.

A MEKH az ellátásbiztonság érdekében folyamatosan figyelemmel kíséri a gáztárolásért felelős piaci szereplők tevékenységét, a hazai földgáztárolók töltöttségét, a rendszerek karbantartását és a téli fűtési szezonra való felkészülést.