close
Eladó lesz a Démász és az ÉDÁSZ?
Áram - Egyéb

Eladó lesz a Démász és az ÉDÁSZ?

A La Tribune című napilap írása szerint az osztrák, svéd és magyar érdekeltségeket szemelték ki eladásra, de szóba kerülhetnek a brazíliai és kínai részesedések is – írja keddi számában a Népszava. A francia kormány ugyanis részlegesen privatizálni szeretné az állami tulajdonú villamosipari társaságot. A francia pénzügyminiszter már az ősszel privatizációs ügyleteket akar látni, miközben az EdF elnöke szerint a vállalatbirodalom átalakításához legalább egy év szükséges. A francia villamosipari társaságnak Magyarországon két érdekeltsége van: a Dél-magyarországi Áramszolgáltató Rt. részvényeinek 60,91, az Észak-dunántúli Áramszolgáltató Rt. tulajdonjogának 27,69 százaléka van a francia cég birtokában.

A hír kedvezőtlen hatást gyakorolhat a Démász és az ÉDÁSZ árfolyamára, ugyanis ezzel bizonytalanná válik a két vállalat jövője — véli Vojnits Tamás, az OTP Bank vezető elemzője.

A Démász jelenleg EdF birtokában lévő részvényei valószínűleg szakmai befektetőhöz kerülnek. Bizonytalanabb azonban az ÉDÁSZ jövője, melyben az EdF-nek csak 27,69 százalékos részesedése van, miközben ugyanekkora tulajdoni hányada van az E.ON-nak is.


Többnyire kérdőmondatokat használok, csillagásznak, atomfizikusnak készültem, de végül újságíró lettem. Húsz éve foglalkozom energiaügyekkel. Tizenhét éve, egy programozó barátommal alapítottuk az energiainfo-t, mindazoknak, akiket nemcsak a "mi" érdekel, hanem a "hogyan" is. Hiszek benne, hogy a kételkedés, és a nyitottság visz előbbre.