close
Eladják a hazai OMV-kutakat?
Egyéb - Olaj

Eladják a hazai OMV-kutakat?

ElhagynĂĄ a rĂŠgiĂłt az osztrĂĄk olajcĂŠg

Az elmĂşlt ĂŠvtizedben az OMV volt a magyar piac egyik legĂŠhesebb szereplője, a Q8, a BP ĂŠs az Aral kĂştjait is az osztrĂĄk vĂĄllalkozĂĄs vĂĄsĂĄrolta fel. Jelenleg 200 kĂştjĂĄval a magyar piac harmadik legnagyobb szereplője. Úgy tudni, az egĂŠsz rĂŠgiĂłbĂłl kivonul – Ă­rja a NĂŠpszabadsĂĄg.

A cseh CT24 nevű tĂŠvĂŠ hĂŠtvĂŠgi ĂŠrtesĂźlĂŠsei szerint az OMV fontolgatja cseh, szlovĂĄk ĂŠs magyar benzinkĂşthĂĄlĂłzatĂĄnak ĂŠrtĂŠkesĂ­tĂŠsĂŠt. Tegnap aztĂĄn a lehetsĂŠges listĂĄra felkerĂźltek a tĂĄrsasĂĄg olasz ĂŠs bolgĂĄr egysĂŠgei is. A hĂ­rek szerint ugyanakkor az energiacĂŠg megtartanĂĄ romĂĄn ĂŠs tĂśrĂśk hĂĄlĂłzatĂĄt – bizonyĂĄra ĂśsszefĂźggĂŠsben azzal, hogy ezekben az ĂĄllamokban megvĂĄsĂĄrolhattĂĄk a kĂśzponti finomĂ­tĂłvĂĄllalatot. A hĂŠtfői prĂĄgai ĂŠs pozsonyi napilapok Ăşgy tudjĂĄk, hogy elsősorban az orosz Lukoil, de tĂśbb mĂĄs tĂĄrsasĂĄg is ĂŠrdeklődik a vĂŠtel irĂĄnt.

Az OMV lapunknak kĂźldĂśtt nyilatkozata a talĂĄlgatĂĄsokat nem kĂ­vĂĄnta kommentĂĄlni. Ugyanakkor megjegyeztĂŠk: valĂłban ĂŠsszerűsĂ­tik feldolgozĂĄskereskedelmi ĂźzletĂĄgukat (mely magĂĄba foglalja a tĂśltőĂĄllomĂĄsokat). ArrĂłl, hogy mely eszkĂśzĂśket ĂŠrtĂŠkesĂ­tsĂŠk, mĂŠg nem szĂźletett dĂśntĂŠs – szĂśgezik le, hozzĂĄtĂŠve: a vĂĄllalat egĂŠszĂŠnek tovĂĄbbra is fontos rĂŠszei maradnak a feldolgozĂĄskereskedelmi ĂźzletĂĄgak.

NevĂźk mellőzĂŠsĂŠt kĂŠrő honi szakĂŠrtők tĂśbbnyire az orosz Lukoilra, illetve a szintĂŠn orosz hĂĄtterű szerb NIS-re tekintenek a legvalĂłszĂ­nűbb vevőjelĂśltkĂŠnt. Mindkettőre igaz, hogy ĂłriĂĄsi finomĂ­tĂłi potenciĂĄl ĂĄll mĂśgĂśttĂźk, ugyanakkor MagyarorszĂĄgon alig vannak jelen. A 76 tĂśltőĂĄllomĂĄsĂĄval a magyar piac kĂśzepes mĂŠretű szereplőjĂŠnek szĂĄmĂ­tĂł LukoiltĂłl nem lenne elkĂŠpzelhetetlen egy ilyen lĂŠpĂŠs. Ugyanakkor tĂŠny, hogy – legutĂłbb lapunkban – a cĂŠg magyarorszĂĄgi Ăźgyvezetője az energiaszektorra kivetett vĂĄlsĂĄgadĂłra hivatkozva bejelentette, a tĂĄrsasĂĄg 2011-re visszaadja Ăźzemanyagnagykereskedelmi engedĂŠlyĂŠt. A NIS pedig lendĂźletben van, hisz nemrĂŠg komoly pĂŠnzĂśsszegekkel szĂĄllt be a makĂłi gĂĄzkĂştfĂşrĂĄsokba, s tovĂĄbbi terjeszkedĂŠsi szĂĄndĂŠkai is vannak.

A kĂŠt piacvezetőt, a Molt ĂŠs a Shellt szakĂŠrtőink egyĂŠrtelműen kizĂĄrtĂĄk a lehetsĂŠges jelentkezők kĂśzĂźl. A mintegy 200 kĂştjĂĄval a magyar piac harmadik legnagyobb szereplőjĂŠnek szĂĄmĂ­tĂł OMV tĂşl nagy falat lenne a szĂĄmukra versenyjogi aggĂĄlyok miatt. Az erősorrendben kĂśvetkező Agip mĂĄr nem zĂĄrhatĂł ki vevőjelĂśltkĂŠnt, viszont a kulisszĂĄk mĂśgĂśtt az olasz hĂĄtterű hĂĄlĂłzat ĂĄllĂ­tĂłlag a vĂĄlsĂĄgadĂł egyik legkemĂŠnyebb ellenzője.

A szakĂŠrtők szerint a vĂĄlsĂĄgadĂł, illetve a forgalom folyamatos csĂśkkenĂŠse miatt a magyar rĂŠszesedĂŠsĂŠrt nem kĂŠrhet tĂşl nagy ĂĄrat az OMV, kĂŠrdĂŠs, kĂźlĂśn vagy egy nagy nemzetkĂśzi csomag rĂŠszekĂŠnt talĂĄlhat-e vevőre a magyar portfĂłliĂł.

Az elmĂşlt ĂŠvtizedben egyĂŠbkĂŠnt az OMV volt a magyar piac egyik legĂŠhesebb szereplője, a Q8, a BP ĂŠs az Aral kĂştjait is az osztrĂĄk vĂĄllalkozĂĄs vĂĄsĂĄrolta fel. A Mol felvĂĄsĂĄrlĂĄsĂĄra tett sikertelen kĂ­sĂŠrlet azonban visszavetette terjeszkedĂŠsĂźket, a fő irĂĄnyĂ­tĂĄsi egysĂŠgeket tavaly ĂŠv vĂŠgĂŠn Budapestről Pozsonyba helyeztĂŠk ĂĄt.

VisszahĂ­vtĂĄk a vezetőket A CT24 megszĂłlaltatta TomĂĄs Miksovskyt, a neves cseh fĂźggetlen szakĂŠrtőt, aki a tervezett Ăźzlet első lĂŠpĂŠsekĂŠnt ĂŠrtĂŠkelte, hogy az osztrĂĄk tĂĄrsasĂĄg visszahĂ­vta CsehorszĂĄgbĂłl az eddigi vezetőit. FelhĂ­vta a figyelmet az OMV vezĂŠrigazgatĂłjĂĄnak nemrĂŠg megjelent nyilatkozatĂĄra is, amely szerint a tĂĄrsasĂĄg optimalizĂĄlni kĂ­vĂĄnja stratĂŠgiĂĄjĂĄt, amelynek egyik fontos eleme, hogy a kőolaj kitermelĂŠse fokozatosan csĂśkken, a fĂśldgĂĄzĂŠ pedig nĂśvekszik. CsehorszĂĄgban 220, SzlovĂĄkiĂĄban pedig 93 benzinkutat Ăźzemeltetnek az osztrĂĄkok. (A NĂŠpszabadsĂĄg Pozsonyi tudĂłsĂ­tĂłjĂĄtĂłl.)