close
Egyszerűbb lesz a nukleáris anyagok szállítása az EU-ban
Atom - Egyéb

Egyszerűbb lesz a nukleáris anyagok szállítása az EU-ban

Az Európai Parlament egységes regisztrációs eljárást hagyott jóvá a radioaktív anyagok szállítmányozásával kapcsolatban, az egyes EU-tagállamok eltérő és gyakran túl bonyolult nemzeti jelentési és engedélyezési folyamata helyett.

Az EP Ipari és Energetikai Bizottsága közleménye szerint az új rendszer, amelyet az Európa Tanácsnak még jóvá kell hagynia, csökkenti a regisztrációs folyamat adminisztrációs terheit, különösen a határokon keresztüli szállításkor, egyúttal fenntartja a sugárvédelem magas szintjét. A Bizottság szerint az egyes tagállamok eddig különböző módon adoptálták a jelenlegi EU szabályozást. A most nagy többséggel elfogadott módszer a nemzeti jelentési és az engedélyezési folyamatokat cseréli le egyetlen közös regisztrációs rendszerre – írta a NucNet.

A javasolt Európai Szállítási Regisztrációs Rendszert kell majd alkalmazni mindennemű radioaktív anyag szállítása esetén az EU-n belüli közúti, vasúti vagy belföldi vízi szállításnál, illetve az EU-n kívülről érkező, vagy oda irányuló szállítmányok esetén.

Az Ipari és Energetikai Bizottság szerint az egyes szállítási módozatok egységes kezelése érdekében a tagállamoknak biztosítaniuk kell a harmonizált regisztrációs folyamatot és az azonos regisztrációs engedélyek kiadását. Az új rendszerrel a regisztrációs kérelmeket a nemzeti hatóságok vizsgálják, és ők bocsátják ki a regisztrációs engedélyt, ha a kérelmező megfelel minden, az egész EU-ra érvényes feltételnek.

A közlemény szerint a határokon keresztüli szállítások miatt biztosítani kell az információcserét a nemzeti hatóságok és a regisztrációs rendszer közt. Az új rendszer előnye a regisztrációs folyamat egyszerűsítése, az adminisztratív terhek csökkentése, a belépés könnyítése és a versenyképes szállítási tevékenységek elősegítése.