close
Egyre többen kapnak adókedvezményt – Oroszországban
Egyéb - Gáz

Egyre többen kapnak adókedvezményt – Oroszországban

Több gázlelőhelyre terjedne ki a termelési adókedvezmény és az exportkedvezmény Oroszországban, mint eddig tervezték. Vlagyimir Putyin elnök felkérte a kormányt, hogy intézkedjen a Novatek gázipari vállalatnak beszállító gázmezők ügyében – írja a The Moscow Times.

Az elnök továbbá szorgalmazta a belföldi gázipari vállalatokat, hogy mélytengeri lelőhelyeiket fejlesszék és cseppfolyósított formában (LNG) exportálják olyan helyekre, ahol magasabb a kereslet, mint Európában. Itt ugyanis az utóbbi időben gyengül a földgáz iránti igény, Oroszország viszont szeretne továbbra is a világ legnagyobb gáztermelője és –exportőre maradni.

A Jamal-félszigeten lévő LNG-projekt, amelyben a francia Total és a kínai állami olajvállalat is részt vesz, már mentesült a termelési adók alól, és az export után sem kell fizetnie az államnak. Putyin most úgy rendelkezett, hogy a szomszédos Gidan-félsziget lelőhelyeire is érvényesek legyenek ezek a mentességek. A Novatek ugyanis, a második legnagyobb orosz gázipari vállalat ott is nyert termelési jogokat. A Szberbank elemzője szerint, mint a korábbi intézkedések, ez is kedvező visszhangot fog kiváltani.

Az Ob-öböllel szemben lévő Gidan-félsziget Szalmanovszkij és Geofiziheszkij mezők összesen 30 milliárd köbméter gázt rejtenek és 1,2 millió tonna kondenzátumot. A termelés 2017-től indulhatna. Oroszország egyetlen LNG-t előállító terminálja keleten, a Szahalin-szigeten van, 10 millió tonnát állít elő évente. Az üzemet az állami Gazprom által vezetett konzorcium működteti a brit-holland Shell-lel.

A Novatek számára kulcsfontosságúak az adóengedmények, amelyek 2014. január elsejétől lépnek életbe. Exportálni eddig csak a Gazpromnak volt szabad, 2018-tól viszont a Novatek is szeretne nagy mennyiségben külföldre termelni. A cég eközben azt is szeretné elérni, hogy a petrolkémiai termékekre vetett exportadó is mérséklődjön.