close
Egyre jobb a Barátság
Egyéb - Olaj

Egyre jobb a Barátság

Fontos lépéséhez érkezett a Barátság I. kőolajvezeték felújítása, a napokban a szlovák-magyar határon egy speciális berendezéssel az Ipoly folyó medre alatt áthaladó csaknem 800 méteres szakaszt cserélték ki.

Az Ipoly alatti szakaszon úgynevezett irányított fúrás módszerrel helyezték be a csöveket, a munka nagy szakértelmet és pontosságot követelt az építkezésen dolgozó mintegy 150 munkástól – hangsúlyozta az olajtársaság. A fúrási munkák szeptember utolsó hetében kezdődtek, az elkészült furatba most két csövet húztak be. Az egyik maga a Barátság I. vezetéke, a másik pedig az optikai kábelek védőcsöve. A Barátság I. átmérője 450 milliméter és 63 bar nyomáson fog üzemelni.

Az optikai kábel a kőolajvezeték üzemeltetéséhez szükséges berendezések irányítását szolgálja, valamint biztonsági szempontból is fontos. Ha bármilyen ok miatt üzemzavar lép fel, ezen keresztül azonnal jelzés érkezik a diszpécserközponthoz, ami alapján megkezdődhet a szükséges intézkedés. A Barátság I. kőolajvezeték rekonstrukciós projektje az év elején kezdődött és várhatóan 2014 végére fejeződik be. A vezetéket szlovák és magyar területen 128 kilométer hosszan cserélik ki. A beruházás befejezésével mindkét irányba évi 6 millió tonnára bővül a két ország közti szállítási kapacitás, így lehetőség lesz a Mol-csoport pozsonyi finomítóját is az Adria felől érkező kőolajjal ellátni.

A beruházás összesen 80 millió dollárba kerül – közölte a Mol.