close
Egyre több gázt szállít Európába a Gazprom
Gáz

Egyre több gázt szállít Európába a Gazprom

Februárban átlagosan napi 582 millió köbméter földgázt szállított a Gazprom Európába és Törökországba, ami napi 34 millió köbméterrel ugyan kevesebb a szokásosnál. Szakértők a visszaesés az igényen csökkenésével és az európai gázelosztó központokban lévő gáznak, az olajindexált szállításokhoz viszonyított kedvezőbb árával magyarázzák. Az első két hónapban ugyanakkor – év per év alapon – számottevően növekedett az európai gázimport Oroszország irányából.

A Gazprom nem tudta kihasználni az OPAL vezeték teljes kapacitását az elmúlt hónapban – derül ki a hírügynökségi beszámolókból. AUgyanakkor az Ukrajnán keresztül történő száűllítás volumene is csökkent, amiért az ukrán állami gázcég az Európai Bizottsághoz fordult, mert kockáaztosnak tartja az európai ellátásbiztonságot iylen nyoméásviszonyok között.

A Gazprom adatai szerint az év első két hónapjában 35,4 milliárd köbméternyi gáz érkezett Európába, ami a februári visszaesés ellenérre is 21 százalékkal több, a 2016-os január, februári menyiségnél. A Németországba szállított mennyiség 23,8 százalékkal nőtt az év első két hónapjában, és év per év összevetésben a Franciaországba, Szlovákiába, és Görögországba szállíottt mennyiség is nőtt. Az elmúlt év egészében a Gazprom minden korábbinál nagyobb mennyiségű gázt, 179,3 milliárd köbméternyit szállított az európai piacra.