close
Egymilliárdos távhőfelújítás indulhat Oroszlányban
Egyéb - Távhő

Egymilliárdos távhőfelújítás indulhat Oroszlányban

Az Oroszlányi Szolgáltató Zrt. aláírta a támogatási szerződést a Vértesi Erőmű bokodi telephelye és a város közötti, öt kilométernél hosszabb távhővezeték felújításáról, ezzel elindulhat az egymilliárd forintos beruházás – mondta oroszlányi sajtótájékoztatóján a társaság vezérigazgatója.

Lázár Mózes hozzátette: Oroszlány életében ez a valaha elnyert legnagyobb egyösszegű pályázati támogatás. A megvalósításhoz az OSZ Zrt. 495 millió forint vissza nem térítendő uniós támogatást nyert, az önerőt hitelből teremtik elő, egy, a Magyar Fejlesztési Bank tulajdonában álló pénzintézet segítségével. A társaság egyedi mentességet kapott a megítélt támogatásra kötelező biztosítéknyújtási kötelezettség alól.
A 2015 első félévében véget érő felújítás során a jelenleg föld feletti, háromcsöves, túlméretezett vezetékrendszer jórészt föld alá kerül. A korszerű, előreszigetelt és jó hőtechnikai tulajdonságokkal rendelkező vezetékpár beépítésével a hőveszteség töredékére csökken, ez csökkenti a távhő árát, az új vezetékek pedig növelik az ellátás biztonságát.

Takács Károly  polgármester elmondta: a beruházás hőtermelői oldalán a Vértesi Erőmű több változatot dolgozott ki Oroszlány és Bokod távhőellátására 2015-től, a széntüzelésű erőmű leállítása utáni időszakra. A távhővezeték felújítása jelzi, hogy Oroszlány a következő évtizedekben is a Vértesi Erőmű partnere kíván maradni – tette hozzá.

Oroszlányban 4800 lakást és az ipari park fogyasztóit látja el távfűtéssel az Oroszlányi Szolgáltató Zrt., amely 90 százalékban az önkormányzat, 10 százalékban a Vértesi Erőmű tulajdona. A városban az elmúlt években két lépcsőben minden tömbházhoz saját, önállóan szabályozható hőközpontot építettek ki, mintegy 600 millió forintos ráfordítással.