close
Egymilliárdos távhőfejlesztés Kaposváron
Egyéb - Távhő

Egymilliárdos távhőfejlesztés Kaposváron

Egymilliárd forintból fejlesztik a távhőhálózatot Kaposváron, hogy a város továbbra is az ország egyik legolcsóbb városa maradjon – mondta Szita Károly Kaposvár polgármestere szerdán a beruházásban érintett Kaposi Mór Oktató Kórházban tartott sajtótájékoztatón.

Az árak “kordában tartásához” szükség van a távhőhálózat fejlesztésére – hangsúlyozta a polgármester. Hozzátette: új fogyasztók bekapcsolásával hatékonyabb lesz a hőellátás, az üzemeltetési költség pedig több fogyasztó között oszlik meg. Moizs Mariann, a kórház főigazgatója elmondta: júliustól állnak át a földgáztüzelésről a környezetkímélő távfűtésre, ezzel 25 millió forintot takarítanak meg, amelyet a betegellátásra fordíthatnak.

A kórház, amelynek éves fűtési költsége a korszerűsítésnek köszönhetően 10-15 százalékkal csökken, a beruházásból százmillió forintos önerőt vállalt. Ebből készült el a becsatlakozás és az új hőközpont, ahol a két 6 megawattos földgáztüzelésű kazánt három új, egyenként 3 megawatt teljesítményű berendezéssel váltották fel. A nyári időszakban ezek közül csak egy üzemel, biztosítva a melegvíz-ellátást, a másodikat télen kapcsolják be. A harmadikat az újabb, már épülő kórházi tömb átadása után helyezik üzembe. A fejlesztés révén a távhőt használó legnagyobb fogyasztó a kórház lesz, amely annyi hőt vesz fel, mint a 20 ezer embert érintő összes, azaz 6800 kaposvári távfűtött lakás együttesen.

Az európai uniós támogatással megvalósuló beruházás során 6,5 kilométeren új, előszigetelt vezetékeket fektetnek le, és további két kilométeren kiváltják a negyvenéves csöveket. Új hőközpontok is épülnek, és új fogyasztók csatlakoznak a rendszerhez – mondta a polgármester. Egyúttal jelezte: a távvezetékre augusztusban négy új intézmény, a Munkácsy Mihály Gimnázium, a Berzsenyi Általános Iskola, Eötvös Loránd Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium is rákapcsolódik.