close
Egymilliárd ember áram nélkül
Friss

Egymilliárd ember áram nélkül

Világszerte egymilliárd ember egyáltalán nem jut elektromos áramhoz – derült ki a „Fenntartható energia mindenkinek” (Sustainable Energy for All) ENSZ kezdeményezés keretein belül, a Világbank és a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) által készített tanulmányból. Az elmúlt években a legszegényebb országokban, mint például Angolában, vagy a Kongói Köztársaságban nemhogy kevesebben, de éppenséggel többen lettek azok, akik nem jutnak hozzá villamos energiához. A népességrobbanás hatására ugyanakkor egyre terjedőben vannak a „hagyományos” főzési és fűtési módok, a kutatás becslése szerint hárommilliárdan használnak fát, vagy éppenséggel trágyát ezekre a célokra világszerte.

A probléma nem csak a fejlődő országokat érinti. Magyarországon is újra reneszánszát éli a vegyestüzelés a téli fűtési szezonban. Különösen riasztó jel, hogy az elmúlt 2010-2015 közötti időszakban az újonnan beszerzett háztartási kazánok 22 százaléka vegyes tüzelésű volt. Magyarországon évente 8–14 ezer ember hal meg idő előtt a légszennyezettség következtében, márpedig a rossz levegőért legnagyobb mértékben, 70 százalékban a lakossági fűtés a felelős

Az ENSZ által 2030-ra meghatározott Fenntarthatósági célok szerint alig több mint egy évtized múlva a világ minden háztartását el kellene látni villamos energiával, ráadásul javítani kellene az energiahatékonyságon és a jelenlegi duplájára kellene emelni a megújuló energiaforrások arányát a globális energiamixben. A jelentés szerint komoly előrelépések történtek ezen a téren: Afganisztán, Kenya, Uganda, Kambodzsa mind jelentősen növelték a megújuló energiaforrások arányát. Ugyanakkor globálisan rossz a helyzet az energiahatékonyság terén, a háztartások energiafogyasztása csak alig csökkent.