close
Egyelőre elmarad a brit rezsicsökkentés
Áram - Blog - Egyéb - Gáz

Egyelőre elmarad a brit rezsicsökkentés

Tagadta a brit kormány azt a pénteki médiaértesülést, hogy a lakossági tarifák befagyasztására kérné a brit piacon tevékenykedő hat országos energiaszolgáltató céget.

A BBC által közölt, iparági források beszámolóira hivatkozó értesülés szerint a kormány a 2015-ben esedékes következő parlamenti választásokig szeretné áremelési moratóriumra rávenni a szolgáltatókat. A brit közszolgálati média által idézett iparági források szerint a konzervatív-liberális brit kormánykoalíció el akarja kerülni, hogy jövő ősszel, az éves áremelések bejelentésének szokásos időpontjában – vagyis alig néhány hónappal a választások előtt – a nagy lakossági energiaszolgáltatók ismét jelentős áremeléseket hajtsanak végre, ahogy az idén is tették. A BBC forrásai szerint a kormány attól tart, hogy az újabb áremelésekért sokan a szolgáltatókat terhelő “zöld adókat” tennék felelőssé.

A brit lakossági energiapiac csaknem egészét ellenőrző hat nagy szolgáltató közül az elmúlt hetekben négy jelentett be átlagosan 9,1 százalékos – az éves brit inflációt négyszeresen meghaladó – áremelést, hatalmas felháborodást kavarva országszerte. Az indulatok láttán a londoni parlament alsóházának energiaügyi bizottsága a múlt hónap végén meghallgatásra idézte be a lakossági szolgáltató cégek vezetőit, akik elsősorban a nagybani földgázárak emelkedésével és a magas környezetvédelmi adókkal magyarázták az áremelési kényszert.

Pénzügyminisztériumi illetékesek ugyanakkor pénteken tagadták, hogy a kormány áremelési moratóriumra kérné a szolgáltatókat. A kormányilletékesek szerint csak arról van szó, hogy kormányzati szakértők “információgyűjtési” célú egyeztetéseket tartanak a szolgáltatókkal a lakossági közműdíjak további meredek emelkedésének megakadályozását célzó stratégia kidolgozása jegyében. A BBC által név nélkül idézett egyik pénzügyminisztériumi tisztviselő szerint lehetséges, hogy a szolgáltatók egyike ezt érzékelte kormányzati nyomásgyakorlásként.

Ed Miliband, az ellenzéki Munkáspárt vezetője a párt szeptember végi éves kongresszusán bejelentette, hogy ha a Labour a 2015-ben esedékes parlamenti választásokon kormányra kerül, legalább 20 hónapra befagyasztja a lakosságnak és a családi vállalkozásoknak felszámolt kiskereskedelmi áram- és gázárakat, a hat legnagyobb magántulajdonú brit energiaszolgáltató céget pedig feldarabolná, és tevékenységük ellenőrzésére a jelenleginél erőteljesebb felügyeleti hatóságot hozna létre.

David Cameron konzervatív párti miniszterelnök azóta több nyilatkozatában is átverésnek nevezte a tervet, mondván: a Labour vezetőjének nincs befolyása az energiahordozók világpiaci árára.

Nemrégiben azonban a Konzervatív Párt egyik legtekintélyesebb politikusa, Sir John Major volt miniszterelnök is piaci beavatkozást javasolt a kormánynak. Rendkívüli feltűnést keltő BBC-nyilatkozatában Sir John elfogadhatatlannak nevezte a brit lakossági energiaszolgáltatók által az elmúlt napokban egymás után bejelentett áremeléseket, amelyek nyomán szavai szerint komoly esélye van annak, hogy növelni kell a nehéz helyzetbe került fogyasztók állami segélyezését. A veterán brit politikus szerint ezt a támogatást a brit kormánynak az energiaszolgáltatóktól kellene visszaszereznie egyszeri, visszamenőleges hatályú nyereségadó kivetésével. A brit kormány reagálásában közölte, hogy nincsenek ilyen tervei.