close
ÉDÁSZ Rt. : megállapodás az EDF és az E.ON Energie között
Áram - Egyéb

ÉDÁSZ Rt. : megállapodás az EDF és az E.ON Energie között

Az EDF International, az E.ON Energie AG és az E.ON Hungária Rt. aláírt egy megállapodást, amely lehetővé teszi, hogy az EDF-I eladja ÉDÁSZ Rt.-beli részesedését

(a részvények 27,7%-át) E.ON Hungária Rt. által indított nyílt vételi ajánlat formájában – tudatta az EdF, az EnergiaInfohoz eljuttatott közleményében. A részvényátruházás lebonyolítása a magyar hatóságok és az illetékes szervek engedélyéhez kötött. A részvényátruházás több hónapot vehet igénybe. A szükséges engedélyek megérkezéséig az EDF-I teljes mértékben gyakorolja tulajdonosi feladatait a társaságban.

A megállapodás nemcsak a két befektető érdekeit veszi figyelembe, hanem az ÉDÁSZ Rt., annak fogyasztói és munkavállalói érdekeit is, tekintettel a magyar árampiac közelgő liberalizációjára.

Az EDF-csoport jelen marad Magyarországon a DÉMÁSZ Rt-ben (áramszolgáltatás) és a Budapesti Erőmű Rt-ben (áram- és hőtermelés) szerzett többségi részesedése révén. Az EDF ezen kívül jelen van az energetikai szolgáltatások területén is a Prometheus Rt-ben való részesedésén keresztül. Az EDF eddig 30 milliárd forintot (123 millió Euro) fektetett be a BERt. újonnan épült Újpesti Erőművébe és nemrég újabb 30 milliárd forintos (123 millió Euro) szerződést írt alá a kogenerációs Kispesti Erőmű felépítéséről.


Többnyire kérdőmondatokat használok, csillagásznak, atomfizikusnak készültem, de végül újságíró lettem. Húsz éve foglalkozom energiaügyekkel. Tizenhét éve, egy programozó barátommal alapítottuk az energiainfo-t, mindazoknak, akiket nemcsak a "mi" érdekel, hanem a "hogyan" is. Hiszek benne, hogy a kételkedés, és a nyitottság visz előbbre.