close
Drágának érezzük az áram árát, pedig nem az
Áram - Egyéb

Drágának érezzük az áram árát, pedig nem az

Az Európai Unió fővárosai közül Budapesten volt a legolcsóbb az áram és a második legalacsonyabb a földgáz euróban számított lakossági átlagára januárban – közölte az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. pénteken a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) adatai alapján.

A közlemény szerint az európai uniós tagállamok fővárosai közül negyedik hónapja Budapesten a legalacsonyabb a lakosság villamos energia költsége, a lakossági fogyasztók földgázátlagára pedig egyedül Bukarestben alacsonyabb. A nemzetközi összehasonlításban a MEKH szakértői az EU-tagországok fővárosaiban és a Belgrádban élő átlagfogyasztók villamosenergia- és földgázárait hasonlítják össze 2013 nyara óta az Eurostat, az Európai Bizottság statisztikai főigazgatósága által közzétett hivatalos adatok alapján.

Az MVM Csoport, a hazai energiaszektor meghatározó szereplője az elmúlt évek során hozzájárult ahhoz, hogy a lakosság energiaköltségei tartósan mintegy negyedével csökkenjenek a kormány energiapolitikájának megfelelően – fogalmaznak a közleményben.

Az átlagár-csökkentéshez az MVM Zrt. és az általa irányított társaságcsoport a többi között a hazai villamosenergia-termelés 53,6 százalékát adó, a magyarországi erőművek közül legalacsonyabb költségszinten működő paksi atomerőmű biztonságos üzemeltetésével, a kedvező beszerzési források folyamatos optimalizálásával, valamint egyes díjelemek csökkentésével járult hozzá – közölte az MVM.

Még mindig túl drágának érezzük.

Amíg hazánkban az egyik legolcsóbb Európában mind a villany, mind a gáz átlagára, addig a rezsi megfizetése még így is nagyon megerőltető – közölte korábban a Magyar Energiahatékonysági Intézet.

Ennek egyik oka, hogy a magyar háztartások fajlagos energiafelhasználás tekintetében elsők között vannak az Unióban, azaz a magyar háztartások energiaszegénységét nem önmagában a magas energiaárak okozzák, hanem jelentős részben a huzatos ablakok, szigeteletlen falak, elavult fűtésrendszerek.