close
Drága mulatság a fúrótorony-baleset
Egyéb - Olaj

Drága mulatság a fúrótorony-baleset

Már több mint tíz napja elhagyatott a Total fúrótornya az Északi-tengeren. Az Elgin munkásait még a múlt héten evakuálta a konszern, mivel gázszivárgás miatt robbanásveszély alakult ki a plattformon. A cégvezetés most specialistákat küld, hogy visszaszerezze a fúrótöröny feletti ellenőrzést.

Tíz napja közvetlen emberi felügyelet nélkül áll a Total konszern által működtetett Elgin offshore-platform az Északi-tengeren. Mint az Energiainfo is megírta, a fúrótornyot még a múlt héten kellett kiüríteni, mivel súlyos gázszivárgás lépett fel, és fennállt a veszélye, hogy az Elgin, csakúgy mint két éve a mexikói-öbölben a BP által üzemeltetett Deepwater Horizon, a levegőbe repül. A robbanásveszély elhárítására a francia konszern most specialistákat küld az Elginre, hogy visszaszerezze az irányítást az elhagyott fúrótorony felett.

A baleset miatti kiürítés, a mentési és biztosítási munkálatok valamint a speciális mentőalakulat nem olcsó mulatság, a termeléskieséssel együtt a Total napi 2,5 millió dollárt, azaz napi, mintegy 550 millió forintos veszteséget szenved el. A baleset okozta károkat egyelőre még korai lenne összegezni, mivel a robbanásveszély még mindig fennáll és azt sem tudni, milyen károkat szenvedett az Északi-tenger élővilága. A Total ráadásul a jelek szerint pontosan ugyanazokat a hibákat követi el, mint a BP: először tagadták a baleset súlyosságát, majd megnyugtatták a közvéleményt, hogy az eset nem fenyegeti a környezetet és további beavatkozásra nincs szükség.

Az Elgin balesete kapcsán eleinte csak irányítási hibáról tájékoztatott a cég, de minden valószínűség szerint robbanás történt az északi-tengeri kúton. A hétvégi jelentés szerint a szivárgás nem járt jelentős környezeti hatással, mivel az óvintézkedéseket időben megtették. Közben egy hat tengeri mérföldnyi hosszúságú olajfoltot mértek a baleset helyszíne környékén, amit még mindig vizsgálnak.  A francia állami olajvállalat még a múlt héten is azt hangoztatta, hogy nincs szükség további intézkedésekre, mint például diszpergensek alkalmazására. 

A Total most mégis mentőcsapatot küld a palttformra. A mentésben ugyanaz a csapat, a Wild Well Control segédkezik, akik a Mexikói-öbölben történt olajkatasztrófa mentési munkálataiban is részt vettek.