close
A DÉMÁSZ is csatlakozik a Föld órájához
Áram

A DÉMÁSZ is csatlakozik a Föld órájához

A DÉMÁSZ felelős szolgáltatóként támogat minden olyan kezdeményezést, amely a tudatos energiafogyasztásra hívja fel a figyelmet. Társaságunk ezért a szolgáltatási területén együttműködik minden önkormányzattal, amely csatlakozik március 25-én a WWF nemzetközi természetvédelmi szervezet által kezdeményezett Föld órája mozgalomhoz, és ha csak rövid időre is, de a közvilágítás lekapcsolásával csökkenti a túlzott fogyasztást és a fényszennyezést – áll a társaság közleményében.

Ebben az évben, március 26-a a nyári időszámítás kezdete, az órákat vasárnap hajnal 2 órakor 3 órára kell előretekerni. A nyári időszámítás ötletét Benjamin Franklin a 18. században még azért vetette fel, hogy spóroljanak a világításra használt gyertyákkal. Az egész Európában 1996 óta egységesen alkalmazott tavaszi óraátállítás célja sem esik messze a 200 évvel megelőző gondolattól, hiszen az órák átállítása az emberek napirendjének megváltoztatása nélkül eredményez energia megtakarítást – emlékeztet a DÉMÁSZ közleményében.

 

A magyar villamosenergia-rendszert irányító MAVIR Zrt. szakemberei 1949 óta gyűjtik és elemzik a fogyasztási adatokat. Közlésük szerint amióta Magyarországon is alkalmazzák a nyári időszámítást, az átállással évente egy kisváros éves villamosenergia-fogyasztása spórolható meg. A haszon persze nem csupán a fel nem használt energiában és a kisebb villanyszámlában jelentkezik, hanem a mindennapi életben is, hiszen az egy órával hosszabb természetes világítás előnyös a szabadban végzett munkának vagy a szabadtéri programoknak is.

 

A nemzeti közműtársaság rendszerében működő villamosenergia-szolgáltatóként is kiemelt célként tekint a tudatos és felelős energiafogyasztásra a DÉMÁSZ. Az energiatakarékosság egy olyan láthatatlan erőforrás, amely lehetővé teszi, hogy környezetünket és a természeti erőforrásokat a jövő generációja számára megőrizzük. Fogyasztóinkat rendszeresen segítjük olyan tippekkel, amellyel nem csak saját áramszámlájukat, hanem a felesleges energiafogyasztást is csökkenthetik.

A korszerű világításrendszerekkel vagy korszerű háztartási berendezések használatával például energiát és költséget takaríthatnak meg a családok.

Hisszük, hogy a fenntartható fejlődés záloga a megfontoltan és tudatosan elfogyasztott energia.