close
Decemberben sem változtat termelési szintjén az OPEC
Egyéb - Olaj

Decemberben sem változtat termelési szintjén az OPEC

Az OPEC nem vĂĄltoztat az olajkartell termelĂŠsi szintjĂŠn legkĂśzelebbi ĂźlĂŠsĂŠn, amit december 11-ĂŠn tartanak Ecuador fővĂĄrosĂĄban, QuitĂłban – kĂśzĂślte a kuvaiti olajĂźgyi miniszter vasĂĄrnap. Az olajkartell oktĂłber 14-ĂŠn BĂŠcsben is a termelĂŠs szinten tartĂĄsĂĄrĂłl dĂśntĂśtt. A Kőolaj-exportĂĄlĂł OrszĂĄgok SzervezetĂŠnek (OPEC) olajtermelĂŠse 2008 decembere Ăłta nem vĂĄltozott, amikor jelentős, napi 4,2 milliĂł hordĂł termelĂŠscsĂśkkentĂŠsről hatĂĄroztak. 


Néhány nappal korábban az OPEC felfelé módosította a világ idei olajkeresletére vonatkozó előrejelzését, a vártnál jobb idei első félévi globális növekedés nyomán.
  Havi olajpiaci jelentésében a szervezet napi 100 ezer hordóval emelte az idei év végéig szóló keresleti előrejelzést saját olajára, ugyanakkor az OPEC-en kívüli országok kínálati előrejelzését is ugyanennyivel emelte.

A jelentĂŠs szerint az OPEC nyersolajĂĄra mutatkozĂł idei egĂŠsz ĂŠvi kereslet napi 300 ezer hordĂłval alacsonyabb lesz, mint tavaly.

Pénteken a nyugati félteként irányadó WTI amerikai könnyűolajfajta hordónkénti ára 75 cent (0,91 százalék) csökkenéssel 81,43 dolláron zárt. A nyersolajfajta ára annak ellenére hanyatlott, hogy aznap ismertetett előzetes adat szerint a harmadik negyedévi amerikai gazdaságnövekedés 2 százalék volt, azaz nagyobb a második negyedévi 1,7 százaléknál.

Az olaj árának csökkenését szakértők a piaci bizonytalansággal indokolták. Szerdán ugyanis az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed kamatalakító Nyíltpiaci Bizottsága (FOMC) kétnapos ülés után ismerteti kamatdöntését. Megfigyelők rámutattak arra, hogy elsősorban nem is a kamat az érdekes, hiszen az minden bizonnyal nem változik, sokkal inkább az, hogy a Fed várhatóan a kamatdöntéssel egyidejűleg jelenti be újabb eszközvásárlási programját. Ennek nagyságáról azonban nem szivárgott ki semmi.