close
Csökkentek a termelői árak az EU-ban augusztusban
Egyéb

Csökkentek a termelői árak az EU-ban augusztusban

Augusztusban az euróövezetben és az Európai Unióban is csökkentek a termelői árak az előző havi emelkedés után az EU statisztikai hivatala, az Eurostat kedden közzétett kimutatása szerint.

Augusztusban az előző havihoz képest az ipari termelői árak átlagosan 0,2 százalékkal csökkentek az euróövezet 19 és az Európai Unió 28 tagállamában. Júliusban mindkét térségben 0,3 százalék volt az áremelkedés.

Az egy évvel korábbihoz képest az idén augusztusban az euróövezetben 2,1 százalékkal, az Európai Unióban 1,6 százalékkal csökkentek az ipari termelői árak.

Az augusztusi 0,2 százalékos havi árcsökkenés az euróövezetben és az EU-ban egyaránt az energiaipari szektor 0,8 százalékos és az alapanyagok 0,1 százalékos árcsökkenéséből, illetve nem tartós fogyasztási cikkek 0,1 százalékos áremelkedéséből tevődik össze a tőkejavak és a tartós fogyasztási cikkek stabil árszintje mellett. Energiaárak nélkül a termelői árak nem változtak havi bázison augusztusban.

Éves összevetésben az euróövezetben az energiaárak 6,0 százalékkal csökkentek augusztusban, az alapanyagoké 1,9 százalékkal csökkent, a nem tartós fogyasztási cikkeké pedig 0,1 százalékkal. A tőkejavak ára éves bázison 0,5 százalékkal emelkedett, a tartós fogyasztási cikkeké pedig 0,9 százalékkal. Energiaárak nélkül az ipari termelői árak 0,6 százalékkal csökkentek augusztusban éves bázison az euróövezetben.

Az Európai Unióban a termelői árak augusztusi éves 1,6 százalékos csökkenése az energiaárak 4,9 százalékos és az alapanyagok 1,6 százalékos csökkenése mellett a tőkejavak és a tartós fogyasztási cikkel 0,9 százalékos emelkedéséből tevődött össze a nem tartós fogyasztási cikkel stabil árszintje mellett. Energiaárak nélkül az ipari termelői árak az Európai Unióban éves összevetésben 0,3 százalékkal csökkentek augusztusban.

Az ipari termelői árak éves összevetésben négy kivétellel az Európai Unió minden tagállamában csökkentek augusztusban. A legnagyobb mértékben, 7,1 százalékkal Luxembourgban, 6,6 százalékkal Hollandiában, 5,0 százalékkal Horvátországban és 4,9 százalékkal Szlovákiában. A termelői árak az Egyesült Királyságban 1,4 százalékkal emelkedte, Máltán 1,0 százalékkal, Svédországban 0,7 százalékkal, Lengyelországban 0,1 százalékkal.

Magyarországon a termelői árak augusztusban az előző havihoz képest 1,0 százalékkal, az egy évvel korábbihoz képest 3,3 százalékkal csökkentek. Júliusban havi szinten nem változott, éves szinten 3,6 százalékkal csökkent a termelői árindex.