close
Csökkent az áramimport az első öt hónapban
Áram - Egyéb

Csökkent az áramimport az első öt hónapban

Csökkent tavalyhoz képest, de még mindig megközelíti a 30 százalékot az import részaránya a hazai bruttó villamosenergia-felhasználásban – állapítható meg a Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. (Mavir) honlapján olvasható friss adatokból.

Az idén az első öt hónapban felhasznált 18,367 terawattóra villamos energia 27,9 százaléka származott importból.

Tavaly ugyanebben az időszakban 18,156 terawattóra volt a bruttó felhasználás, amelyből az import meghaladta a 32 százalékot.

Az import aránya tavalyhoz hasonlóan az idén is áprilisban volt a legmagasabb, elérte a 31,8 százalékot. 2015-ben ebben a hónapban még 41,3 százalékos volt az arány.

Tavaly a teljes évben a bruttó felhasználás 31,28 százaléka volt külföldön megtermelt áram.

A Mavir idei kapacitástervében továbbra is magas importtal számol. A rendszerirányító rámutat: a piacnyitás óta a tényleges export-import szaldó nagysága a piaci szereplők – akár napi – üzleti döntésein, a piaci kínálaton, illetve a nemzetközi vezetékek aktuális átviteli kapacitásán múlik, tehát bizonytalan. Az éves terv készítése során ugyanakkor a Mavir azt feltételezi, hogy a piaci szereplők felelősen kereskednek, vagyis beszerzéseikkel igyekeznek kielégíteni az általuk ellátott fogyasztók igényeit, valamint a rendszerirányító tartalék teljesítmény lekötésére vonatkozó szerződéseit.

A magyarországi bruttó villamosenergia-felhasználás 2015-ben 43,75 terawattóra volt. A magyar villamosenergia-rendszer eddigi legmagasabb összes felhasználása 2008-ban volt, ekkor meghaladta a 43,9 terawattórát.