close
Csökkent a bioüzemanyag-felhasználás Németországban
Egyéb

Csökkent a bioüzemanyag-felhasználás Németországban

Tavaly az előző évivel közel megegyező benzinfelhasználás mellett csökkent az E10 bioüzemanyag piaci részesedése Németországban a BDBe (Bundesverband der deutschen Bioethanolwirtschaft) német bioetanol ipari szövetség csütörtökön közzétett kimutatása szerint. A német autósok 2,3 millió tonna E10 bioüzemanyagot tankoltak tavaly a 2015-ös 2,5 millió tonna után. Az E10 részesedése az Otto-motorok üzemanyagának a piacán 12,6 százalékra csökkent 13,6 százalékról.

A bioetanol-felhasználás az E10, vagyis a tíz százalék bioetanolt tartalmazó benzin iránt csökkenő fogyasztói kereslet ellenére sem lett alacsonyabb tavaly Németországban. Ennek oka az volt, hogy nyolc százalékkal 128 ezer tonnára emelkedett viszont az ETBE kopogáscsökkentő benzinadalékba kevert bioetanol mennyisége.  Bioetanolt összesen 1,17 millió tonnát használtak fel tavaly a német autósok, 0,2 százalékkal többet, mint az előző évben.

A német autósok teljes benzinfelhasználása 18,24 millió tonna volt tavaly, 0,1 százalékkal több az előző évinél. A bioetanol átlagos részaránya a felhasznált üzemanyagban 6,10 térfogatszázalékról 6,11 térfogatszázalékra emelkedett.  Németországban tavaly az előző évivel közel megegyező mennyiséget, 738 ezer tonna bioetanolt állítottak elő takarmányrépából, takarmánygabonából és mezőgazdasági hulladékból.