close
Cseh-szlovák közös cég fogja felépíteni az új szlovák atomerőművet
Atom - Blog - Egyéb

Cseh-szlovák közös cég fogja felépíteni az új szlovák atomerőművet

KĂśzĂśs cseh ĂŠs szlovĂĄk cĂŠg fogja felĂŠpĂ­teni az Ăşj szlovĂĄkiai atomerőművet JaslovskĂŠ BohunicĂŠn. A Cseh Energetikai Művek (CEZ) ĂŠs a szlovĂĄk JAVYS csoport tĂĄrgyalĂĄsai a kĂśzĂśs cĂŠg lĂŠtrehozĂĄsĂĄrĂłl mĂĄr folyamatban vannak – jelentette be hĂŠtfőn PrĂĄgĂĄban Eva NovĂĄkovĂĄ, a CEZ szĂłvivője. Az Ăşj nukleĂĄris erőmű felĂŠpĂ­tĂŠsĂŠnek tervezett kĂśltsĂŠge 4-6 milliĂĄrd eurĂł. A szlovĂĄk kormĂĄny decemberi dĂśntĂŠse alapjĂĄn a kĂśzĂśs cĂŠget mĂĄjus vĂŠgĂŠig kell lĂŠtrehozni. Az Ăşj cĂŠgben a szlovĂĄk kormĂĄnyĂŠ lesz a rĂŠszvĂŠnyek 51 szĂĄzalĂŠka, mĂ­g a csehekĂŠ a 49 szĂĄzalĂŠkos csomag.

Robert Fico kormĂĄnya tĂ­z ĂŠrdeklődő kĂśzĂźl vĂĄlasztotta ki a CEZ-t, mint legfőbb beruhĂĄzĂłt, mĂŠgpedig az eddigi tapasztalatok alapjĂĄn. “HĂŠt alapfeltĂŠtelt fogalmaztunk meg, s a jelentkezők kĂśzĂźl egyĂŠrtelműen a CEZ felelt meg legjobban szĂźksĂŠgleteinknek” – kĂśzĂślte akkor ĂşjsĂĄgĂ­rĂłkkal LubomĂ­r JahnĂĄtek, ipari miniszter. SemmifĂŠle rĂŠszleteket nem hozott nyilvĂĄnossĂĄgra, de elmondta, hogy az ĂŠrdeklődők kĂśzĂśtt volt tĂśbbek kĂśzĂśtt a nĂŠmet RWE, E.ON ĂŠs az EnBW, a francia ElextricitĂŠ de France, az olasz Enel, a spanyol Iberdrola.

A nyilvĂĄnossĂĄgra hozott adatok szerint az Ăşj szlovĂĄkiai atomerőmű felĂŠpĂ­tĂŠsĂŠnek tervezett kĂśltsĂŠge 4 ĂŠs 6 milliĂĄrd eurĂł kĂśzĂśtt mozog. Az előkĂŠszĂ­tő munkĂĄlatok, amelyek nagyjĂĄbĂłl egy ĂŠv mĂşlva kezdődnĂŠnek 232,4 milliĂł eurĂłba kerĂźlnĂŠnek. A projekt finanszĂ­rozĂĄsĂĄnak mĂłdjĂĄt egyelőre nem kĂśzĂślte a szlovĂĄk kormĂĄny. Nem ismeretes az atomerőmű teljesĂ­tmĂŠnye sem. A tavalyi kormĂĄnydĂśntĂŠs alapjĂĄn mindezekről legkĂŠsőbb 2010 oktĂłberĂŠig szĂźletik dĂśntĂŠs.

“Jelenleg az elemzĂŠseken dolgozunk, mert az Ăşj atomerőműnek a legmagasabb biztonsĂĄgi ĂŠs kĂśrnyezetvĂŠdelmi kĂśvetelmĂŠnyeket is teljesĂ­tenie kell, minimĂĄlisan a harmadik generĂĄciĂłjĂş atomerőművek szintjĂŠn” – ĂĄllĂ­tja a szlovĂĄk szaktĂĄrca. Az előkĂŠszĂźleti munkĂĄlatokat 2014-re kellene befejezni, amikor elkezdődik az atomerőmű ĂŠpĂ­tĂŠse. Az energetikai blokkokat pedig a tervek szerint 2020-ban helyeznĂŠk Ăźzembe.