close
Chavez: ‘… akár 300 dollár is lehet egy hordó olaj.’
Egyéb - Olaj

Chavez: ‘… akár 300 dollár is lehet egy hordó olaj.’

RĂŠg hallottunk mĂĄr felőle, ĂĄm mint kisgyerek a nagypapĂĄja előtt Ăźlve, mi is tĂĄtott szĂĄjjal hallgatjuk a venezuelai elnĂśk, Hugo Chavez szavait. A hĂŠtvĂŠgĂŠn arra prĂłbĂĄlt rĂĄvilĂĄgĂ­tani, hogy amennyiben az amerikai Exxon Mobil olajtĂĄrsasĂĄg befagyasztja az orszĂĄg vagyonelemeit, egy olajprojekt kapcsĂĄn, Ăşgy a piacon egy hordĂł olajĂŠrt akĂĄr majd 300 dollĂĄrt is elkĂŠrnek. EkĂśzben a mai, ĂĄzsiai kereskedĂŠs alatt a nyersolaj ĂĄra eddig egy dollĂĄros mĂ­nuszban van, azt kĂśvetően, hogy a mĂşlt hĂŠten Ăşjabb rekordot dĂśntĂśtt. Az Ăşj napkĂśzbeni csĂşcs az amerikai kĂśnnyűolaj esetĂŠben 147,27 dollĂĄr (a nap vĂŠgĂŠn 145,08 dollĂĄron zĂĄrt), mĂ­g a Brent setĂŠben 147,50 dollĂĄr (144,49 dollĂĄros vĂŠgszĂłval).

VisszatĂŠrve VenezuelĂĄra: az Exxon nemrĂŠgiben nyert pert, s kapott jĂłvĂĄhagyĂĄst, hogy befagyassza a venezuelai olajtĂĄrsasĂĄg, a PDVSA 2 milliĂĄrd dollĂĄrnyi vagyonelemĂŠt, miutĂĄn az ĂĄllami cĂŠg ĂĄtvette a hatalmat egy tĂśbb milliĂĄrd dollĂĄros olajprojekt felett. Egy londoni bĂ­rĂłsĂĄg kĂŠsőbb a feje tetejĂŠre ĂĄllĂ­totta az Ă­tĂŠletet, ĂĄm Chavez szerint az olajcĂŠg Ăşjabb gonosz gaztettekre kĂŠszĂźl Venezuela ellen.

 

 

„Ha befagyasztanak, akkor az EgyesĂźlt Államok nem kap tĂśbb olajat, s az ĂĄr Ă­gy hamar elĂŠrheti majd a hordĂłnkĂŠnti 300 dollĂĄrt” – mondta Chavez, egy a karibi ĂŠs a kĂśzĂŠp-amerikai rĂŠgiĂł vezetőinek rendezett megbeszĂŠlĂŠsen. A vezető szerint az olaj ĂĄra jelenleg spekulatĂ­v lufi hatĂĄsa alatt ĂĄll, ennek kidurranĂĄsa Ăşjra 70 dollĂĄr kĂśzelĂŠbe vinnĂŠ le az ĂĄrat. Igaz szombaton Ăşgy nyilatkozott, hogy olyan geopolitikai tĂŠnyezők, mint IrĂĄn esetleges lerohanĂĄsa, 200 dollĂĄros ĂĄrat eredmĂŠnyezhet.

 

 

Ma hajnalban augusztusi lejĂĄratra 143,93 dollĂĄrt kĂŠrtek egy hordĂł amerikai kĂśnnyűolajĂŠrt az ĂĄzsiai kereskedĂŠs alatt, ez 1,15 dollĂĄros mĂ­nusz a zĂĄrĂĄshoz kĂŠpest. Egy hordĂł ĂŠszaki-tengeri fekete aranyĂŠrt pedig 143,32 dollĂĄrt kĂŠrtek, itt 1,17 dollĂĄros a mĂ­nusz.

 

 

A befektetők, most Ăşgy tűnik nĂŠmi profitkivĂŠten munkĂĄlkodnak, ĂĄm a visszaesĂŠs igencsak tiszavirĂĄg ĂŠletű lehet, ha tovĂĄbb folytatĂłdnak a kĂśzel-keleti ĂŠs afrikai geopolitikai csatĂĄrozĂĄsok. A piacon most első sorban IrĂĄnra figyel minden tekintet, ĂĄm tudjuk, hogy egyetlen milicista pisztolylĂśvĂŠs NigĂŠriĂĄban is megvĂĄltoztathat mindent.

 

 

A nyersolaj ĂĄra csaknem megduplĂĄzĂłdott idĂŠn, s az emelkedĂŠs azĂłta is folyamatos, hogy ĂĄtlĂŠpte a hordĂłnkĂŠnti 100 dollĂĄrt.