close
Célegyenesben a görög energiacégek privatizációja
Egyéb - Gáz

Célegyenesben a görög energiacégek privatizációja

A görög gázszektor állami vállalatainak privatizációs tendere hamarosan lezárul, április végén hirdetik ki a győztest. A DEPA kemény feltételeket szab a pályázóknak: a nyertesnek ki kell építenie az LNG-elosztó hálózatot, be kell szállnia az ITGI fejlesztésébe és diverzifikálnia kell az importútvonalakat.

Április végére már megtudhatjuk, melyik vállalat nyeri meg a görög DEPA és a DESFA privatizációs tenderét. Az utóbbi hetekben többek között a Gazprom, a Sintez, az M&M, a PFF-Terma és a SOCAR folytatott végső tárgyalásokat a pályáztatókkal, megismertetve velük üzleti tervük, technológiai hátterük és egyéb adottságaik részleteit, írja a Natural Gas Europe online lap.

A görög gázszállító és elosztó vállalat elsősorban azt tartja szem előtt, hogy legkésőbb 2020-ig sikerülhessen a jelenlegi,4,5 milliárd köbméteres éves fogyasztást legalább megkétszerezni Görögországban. A DEPA a belföldön felhasznált földgáz 60 százalékát Oroszországból importálja, 15 százalékát Algériából LNG formájában, és további 15 százalékot a török BOTAS-on keresztül Azerbajdzsánból. A fennmaradó mennyiséget a spot-piacon szerzi be. Görögország célja, így a tender egyik fő pontja is a beszállítói útvonalak további diverzifikálása és bővítése. Ez a pont előnytelen helyzetbe hozza az orosz Gazpromot, bár a cég vállalta annak teljesítését.

A DEPA másfelől szeretné a gázüzemű járművek számát megnövelni az országban, valamint cseppfolyósított gáz elosztóvá válni a térségben. Mint arról korábban részletesen beszámoltunk, az Aegean LNG-projekt a nemzetközi piacot szolgálná ki, a Sintez pedig a közelmúltban kijelentette, hogy egy ilyen fejlesztés egybeesik a szándékaival. A DEPA a hálózatot 2016-ig szeretné befejezni, a pályázóknak pedig ezzel a beruházással egyidőben részt kell venniük az ITGI (Interconnector-Turkey-Greece-Italy) gázvezeték megvalósításában is. Ez utóbbi kiemelten érdekli a Gazpromot és az azeri SOCAR-t is.

Mindezeken túl a DEPA nemrég közölte, hogy tárgyalásokat folytat Azerbajdzsánnal arról, hogy évi 1 milliárd köbméter gázt venne onnan. Ez a mennyiség a Trans-Adriai vezeték (TAP) kapacitásának mintegy 10 százaléka. Egy ilyen döntés megszületése arra késztetné az athéni kormányt, hogy nagyban támogassa a TAP ügyét a Nabucco-West ellenében az azeri Sah Deniz gázpályázat versenyében.