close
Bush tudni véli, mitől drága az olaj
Egyéb - Olaj

Bush tudni véli, mitől drága az olaj

Mondott pĂĄr szakmailag nem tĂşl megalapozott ĂŠs mĂĄs szempontbĂłl is nehezen vĂŠdhető dolgot az olajpiacrĂłl FehĂŠr hĂĄzi beszĂŠdĂŠben az amerikai elnĂśk.

George Bush amerikai elnĂśk szerdai beszĂŠdĂŠben arra kĂŠrte a kongresszust, hogy az orszĂĄg olyan szĂĄrazfĂśldi talapzati rĂŠszĂŠn is engedĂŠlyezze az olajteremĂŠst, ahol most tilos, ĂŠs persze Alaszka termĂŠszetvĂŠdelmi rĂŠszein is. A tĂŠvĂŠ ĂĄltal is kĂśzvetĂ­tett FehĂŠr hĂĄzi esemĂŠnyen azt is mondta, hogy meg kĂ­vĂĄnja sĂźrgetni az Ăşj finomĂ­tĂłk ĂŠpĂ­tĂŠsĂŠnek engedĂŠlyezĂŠsĂŠt ĂŠs a meglĂŠvők kibővĂ­tĂŠsĂŠĂŠt. A magas olajĂĄrak mĂśgĂśtt szerinte a keresleti-kĂ­nĂĄlati viszony megvĂĄltozĂĄsa ĂĄll. Az elmĂşlt nĂŠhĂĄny ĂŠvben jelentősen megnőtt a vilĂĄg olajigĂŠnye, a kĂ­nĂĄlat viszont jĂłval lassabban bővĂźl, fejtette ki. 

Az elszabadult ĂĄrak ilyenfajta magyarĂĄzata azĂŠrt elfogadhatatlan, mert mĂŠg az „elmĂşlt nĂŠhĂĄny ĂŠvnĂŠl” hosszabb időt, a 2001-2007 kĂśzĂśtti időszakot is vizsgĂĄljuk, azt lĂĄtjuk, hogy napi 78 milliĂłrĂłl napi 86 milliĂłra nőtt a vilĂĄg olajigĂŠnye. Összesen tehĂĄt 11 szĂĄzalĂŠkkal, vagyis ebből kiindulva ĂŠs vĂĄltozatlan kĂ­nĂĄlatot feltĂŠtelezve is legfeljebb ennyivel drĂĄgulhatott volna hat ĂŠv alatt az olaj, ha ĂĄrĂĄt valĂłban elsősorban a keresleti ĂŠs kĂ­nĂĄlati viszonyok alakĂ­tanĂĄk. (Illetve pĂĄr szĂĄzalĂŠkkal jobban, az inflĂĄciĂł miatt.) Ehhez kĂŠpest ezalatt 28 dollĂĄrrĂłl 85 dollĂĄrra szĂśkĂśtt az ĂĄr, ĂŠppen a hĂĄromszorosĂĄra. Arra pedig kĂźlĂśnĂśskĂŠppen nem adnak magyarĂĄzatot a piaci mozgĂĄsok, hogy a tavalyi ĂĄtlagos 85 dollĂĄros ĂĄr utĂĄn most miĂŠrt kell hordĂłnkĂŠnt 155 dollĂĄrt fizetni. 

A Platts szerint Bush a hosszĂş tĂĄvĂş megoldĂĄst az olajkereslet csĂśkkentĂŠsĂŠben lĂĄtja, ez pedig az alternatĂ­v energiatermelĂŠs elősegĂ­tĂŠsĂŠvel ĂŠrhető el. Sajnos ezen ĂĄllĂ­tĂĄsa sincs semmivel alĂĄtĂĄmasztva. Az a rĂŠsze persze biztos, hogy nincs az az energiacĂŠg, amely ne fogadna el bĂĄrmifĂŠle tĂĄmogatĂĄst (ĂŠrtsd pĂŠnzt) abbĂłl – vagy bĂĄrmi mĂĄs cĂŠlbĂłl – hogy a megĂşjulĂłk fejlesztĂŠsĂŠre fordĂ­tsa. Ennek azonban az az egyetlen biztosan vehető eredmĂŠnye, hogy az amerikai adĂłfizetők pĂŠnze nĂŠhĂĄny, egyĂŠbkĂŠnt is gazdag energiacĂŠg zsebĂŠbe vĂĄndorol, onnan pedig, ki tudja hovĂĄ. 

Nem derĂźlt ki az elnĂśki beszĂŠdből, mit ĂŠrt Bush „hosszabb tĂĄvon”, vagyis szerinte mikortĂłl alapozhatĂł az amerikai gazdasĂĄg a megĂşjulĂłkra. RĂśvidtĂĄvon azonban – mint kijelentette – tovĂĄbbra is fĂźgg az olajtĂłl az amerikai gazdasĂĄg, ehhez pedig nĂśvelni kell a kĂ­nĂĄlatot, elsősorban belfĂśldĂśn. 

Bush kĂźlĂśnĂśsen Ăłvott az olajimporttĂłl valĂł fĂźggĂŠstől, mondvĂĄn az olaj egy rĂŠsze politikailag instabil tĂŠrsĂŠgekből ĂŠs barĂĄtsĂĄgtalan rezsimektől ĂŠrkezik. Ez pedig mĂŠg sĂŠrĂźlĂŠkenyebbĂŠ teszi az amerikai gazdasĂĄgot az ellĂĄtĂĄsi zavarokra, ĂŠs az „ellenőrzĂŠsĂźnk alĂłl kikerĂźlt” ĂĄrcsĂşcsoktĂłl, ez pedig gazdasĂĄgilag ĂŠs politikailag is kockĂĄzatot rejt. Itt megint kĂŠnytelenek vagyunk hozzĂĄtenni, hogy egyes tĂŠrsĂŠgek ĂŠppen a kĂźlfĂśldi, alapvetően pedig az amerikai beavatkozĂĄs nyomĂĄn vĂĄltak politikailag instabillĂĄ, sok rezsim pedig hasonlĂł okbĂłl vĂĄlt AmerikĂĄval ĂŠs szĂśvetsĂŠgeseivel szemben barĂĄtsĂĄgtalannĂĄ. 

Azt mondja Bush, hogy a belfĂśldi termelĂŠs nĂśvelĂŠse ĂŠrdekĂŠben a kongresszusnak hozzĂĄ kellene jĂĄrulnia, hogy az olajcĂŠgek a kontinentĂĄlis talapzat mostaninĂĄl nagyobb rĂŠszĂŠhez fĂŠrjenek hozzĂĄ. Az USA 1980 Ăłta tiltja a MexikĂłi-ÖbĂśl egyes rĂŠszein ĂŠs AlaszkĂĄban az olajtermelĂŠst. TermĂŠszetesen – mint kifejtette -, hogy a tilalom megszĂźletĂŠse Ăłta lezajlott műszaki fejlődĂŠsnek kĂśszĂśnhetően mĂĄr nem kell attĂłl tartani, hogy olajjal szennyeződik a termĂŠszet. Szerinte megvĂŠdhető a termelĂŠs kĂĄros hatĂĄsaitĂłl a helyi lakossĂĄg ĂŠs az ĂŠlővilĂĄg. Ez butasĂĄg Ăşgy, ahogy van. Fontosabb, hogy vajon valĂłban akarja-e az elnĂśk, hogy ezeken a terĂźleteken is meginduljon a termelĂŠs? SzĂłl-e amerikai ĂĄllami, vagy republikĂĄnus pĂĄrtĂŠrdek azellen, hogy a mĂśgĂśttĂźk ĂĄllĂł olajcĂŠgek nyeresĂŠge csĂśkkenjen amiatt, hogy esetleg a kĂ­nĂĄlat bővĂźlĂŠsĂŠvel esnek az olajĂĄrak? Nem arrĂłl van-e szĂł, hogy az elnĂśk olyan „nĂŠpmegmentő” javaslattal ĂĄllt elő, ami miatt a magas benziĂĄrtĂłl szenvedő lakosok hĂĄlĂĄsak lehetnek neki ĂŠs jĂł emlĂŠkekeket őriznek meg rĂłla, lekĂśszĂśnĂŠse utĂĄn, de amit kĂśrnyezetvĂŠdelmi megfontolĂĄsbĂłl, illetve arra hivatkozva Ăşgyse hagy jĂłvĂĄ a kongresszus?