close
Büntetővámot vet ki a kínai napelemekre Európa
Blog - Egyéb - Megújuló

Büntetővámot vet ki a kínai napelemekre Európa

Az Európai Bizottság átlagosan 47 százalékos extra vám kivetéséről döntött a kínai napelemekre a legnagyobb általa eddig lefolytatott vizsgálat után, amelyet főként német és olasz cégek kezdeményeztek, értesült a Reuters hírügynökség.

Az intézkedésről május 15-én egyeztettek a tagállamok kereskedelmi szakértőivel Brüsszelben, akik támogatták azt – bár álláspontjuk jogilag nem kötelező érvényű –, és akkor lépnek életbe, ha megjelennek az EU hivatalos lapjában (a Reuters szerint június 6-áig vezetik be). Az értesülést az Európai Bizottság nem kommentálta. Kína nagykövete a Világkereskedelmi Szervezetnél (WTO) május 8-án úgy nyilatkozott, „ez azt rossz üzenetet küldi a világnak, hogy jön a protekcionizmus”, hibának minősítve a döntést, ugyanakkor nem akart ellenlépésekről beszélni – olvasható a Magyar Külügyi Intézet hírlevelében.

Az ázsiai nagyhatalom kereskedelmi minisztériuma másnap párbeszédre szólított fel. „Nem akarunk egy kereskedelmi háborút látni a két fél között, és reméljük, hogy az EU elővigyázatosan hozza meg a döntést a kínai napelem-termékekről” – fogalmazott Jao Jian szóvivő. A lépést a napelemeket forgalmazó IBC Solar is elítélte, mivel a különadók „mérgezőek” az iparág számára, és német munkahelyek tízezreit is veszélyeztetik.

A kínai napelem-gyártás megnégyszereződött 2009 és 2011 között és ezzel már meghaladja a teljes világpiaci keresletet, állítja a Reuters, az Amerikai Egyesült Államok éppen ezért már 2012-ben ellenintézkedést hozott. A hírügynökség által idézett európai uniós gyártók szerint a kínai cégeké már az EU piacának négyötöde, miközben néhány évvel ezelőtt szinte nulla volt a részesedésük, és akár 45 százalékkal is olcsóbbak lehetnek a termékeik.

Az Európai Napenergia-ipari Szövetség adatai azt mutatják, hogy tavaly Németországban helyezték üzembe a világon a legtöbb a napelemet. A Reuters szerint mivel Németország és Franciaország szeretné növelni kínai kivitelét, Karel De Gucht kereskedelmi biztos tárgyalásos megoldásra törekszik decemberig, mielőtt akár öt évre bebetonozzák a vámot. Ez diplomaták elmondása alapján egy minimális árat jelenthet minden EU-ban eladott napelemre.