close
Bulgária többet vár az EU-tól Nabucco ügyben
Blog - Egyéb - Gáz

Bulgária többet vár az EU-tól Nabucco ügyben

BulgĂĄria megkĂŠrte az EurĂłpai UniĂłt, hogy engedje meg a Nabucco-orszĂĄgoknak bankgaranciĂĄik leĂ­rĂĄsĂĄt a nemzeti kĂśltsĂŠgvetĂŠsi deficitbĂľl. A Kaszpi-tĂŠrsĂŠgbĂľl nĂŠhĂĄny ĂŠv mĂşlva EurĂłpĂĄba futĂł Nabucco gĂĄzvezetĂŠk ĂŠpĂ­tĂŠsi kĂśltsĂŠgĂŠt a rĂŠszvĂŠnytulajdonos energiavĂĄllalatok ĂĄlljĂĄk, ĂŠs egyenkĂŠnt 2 milliĂĄrd eurĂłs bankgaranciĂĄt kell felmutatniuk. Ha ezt az Ăśsszeget a nemzeti vĂĄllalatok leĂ­rhatnĂĄk a kĂśltsĂŠgvetĂŠsi hiĂĄnybĂłl, orszĂĄgaik kĂśnnyebben teljesĂ­thetnĂŠk az EU ĂĄltal megszabott 3 szĂĄzalĂŠkos nemzeti ĂśssztermĂŠkhiĂĄnyt.

Bulgåria miniszterelnÜke, Bojko Boriszov a napokban egy energiakonferenciån elmondta, a Nabucco gåzvezetÊk orszåga szåmåra mindig is elsþdleges fontossågú volt, azonban nem låtja, hogy Brßsszel prioritåsi liståjån is hasonlóan elþkelþ helyet foglalna el a projekt. A munkålatok lassúsågåt is nehezmÊnyezte. Javaslata szerint Brßsszelnek meg kellene engednie, hogy az a bankgarancia, melyet a gåzvezetÊk kiÊpítÊsÊben rÊsztvevþ orszågoknak be kell fizetnißk az Európai BefektetÊsi Banknak (European Investment Bank) Ês az Európai Rekonstrukciós Ês FejlesztÊsi Banknak (European Bank for Reconstruction and Development), leírható legyen a nemzeti kÜltsÊgvetÊsi hiånyból. Hozzåtette, ha a pÊnzßgyi felzårkózås nem lenne feltÊtel, Bulgåria arra kÊnyszerßlne, hogy megszegje az EU åltal elþírt 3 szåzalÊkos GDP-hiånyt.

A Nabucco gåzvezetÊk megÊpítÊsÊnek ÜsszkÜltsÊge vårhatóan 7,9 milliård euró lesz, a tervezett ßzembe helyezÊsi Êv 2015. Jelenlegi tårgyalåsok szerint Azerbajdzsån szinte biztos beszållítója lesz a hasonló orosz beruhåzås, a DÊli Áramlat konkurenciåjånak. A Nabucco fejlesztÊsÊben tÜbbek kÜzt a bolgår BEH, az osztråk OMV, a nÊmet RWE, a magyar MOL, a tÜrÜk Botas Ês a romån Transgas energiavållalatok vesznek rÊszt. Ezek kÜzßl csak a bolgår Ês a romån vållalat ållami tulajdonú, tehåt ha Brßsszel enged a felvetÊsnek, az a fenti kÊt orszågot segítenÊ az Unióhoz való felzårkózåsban. A kÊt orszågnak ållami garanciåt kell felmutatnia. (A beruhåzås egyÊbkÊnt az elþbbinÊl vårhatóan tÜbbe fog kerßlni. A Gazprom minapi jelzÊse szerint 10 milliård euróval kell szåmolni, s mÊg erre jÜn a tengeri szakasz 5,5 milliård eurója.) 

Boriszov elmondta, amennyiben BrĂźsszel elutasĂ­tja a javaslatot, akadĂĄlyozni nem fogja a beruhĂĄzĂĄst, viszont rossz nĂŠven fogja venni a jelzĂŠst, mely az orszĂĄg kĂślsĂŠgvetĂŠsi hiĂĄnyĂĄnak elnyĂşjtĂĄsĂĄt eredmĂŠnyeznĂŠ. BulgĂĄria jĂśvĂľre 2,5 szĂĄzalĂŠkos GDP-deficitben remĂŠnykedik, azonban a gazdasĂĄgi vĂĄlsĂĄg ĂŠs elĂľre nem lĂĄtott okok miatt ez a szĂĄm valĂłszĂ­nĂťleg 4,6 szĂĄzalĂŠk kĂśrĂźlire fog emelkedni.