close
Bulgária elutasítja a transzbalkáni olajvezeték hatástanulmányát
Egyéb - Olaj

Bulgária elutasítja a transzbalkáni olajvezeték hatástanulmányát

BulgĂĄria nem fogadja el a transzbalkĂĄni olajvezetĂŠk kĂśrnyezetvĂŠdelmi hatĂĄstanulmĂĄnyĂĄt – tartalmazza a balkĂĄni orszĂĄg kĂśrnyezetvĂŠdelmi minisztĂŠriumĂĄnak kedden ismertetett kĂśzlemĂŠnye. A bolgĂĄr Burgasz kikĂśtővĂĄrost a gĂśrĂśg AlexandrĂşpoli vĂĄrossal ĂśsszekĂśtő 300 kilomĂŠteres, ĂŠvi 50 milliĂł tonna nyersolajszĂĄllĂ­tĂĄsi kapacitĂĄssal rendelkező olajvezetĂŠk megĂŠpĂ­tĂŠse kĂśzel egymilliĂĄrd eurĂłba kerĂźlne.


A vezetĂŠkĂŠpĂ­tĂŠsre lĂŠtrejĂśtt vegyes vĂĄllalatnak kĂŠt hĂłnapon belĂźl kielĂŠgĂ­tő vĂĄlaszt kell adnia a kifogĂĄsolt pontokra – a bolgĂĄr kĂśrnyezetvĂŠdelmi minisztĂŠrium kĂśzlemĂŠnye szerint.

Bojko Boriszov bolgár miniszterelnök már július végén aggodalmát fejezte ki a projekt környezetvédelmi vonzatai miatt. A kormányfő már akkor is azt hangsúlyozta, hogy Bulgária számára a környezet fontosabb.

A vezeték megépítéséről az előző, szocialista kormány kötött megállapodást Oroszországgal és Görögországgal, az új, tavaly júliusban hivatalba került jobbközép kormány véleménye szerint a környezetvédelmi szempontok figyelmen kívül hagyása mellett.