close
Bulgária egyre több gázt termel
Egyéb - Gáz

Bulgária egyre több gázt termel

A Déli Áramlathoz való csatlakozás csak hab a torán Bulgária számára. Belföldi termelése bő, és szomszédai gázhálózataihoz is folyamatosan csatlakozási útvonalakat épít ki.

Bulgária belföldi gáztermelése jelentős növekedést mutat a bolgár energiaminisztérium jelentései alapján. A termelés a tavalyi 440 millió köbméterhez képest az idén várhatóan 490 millió lesz, az előrejelzések pedig 2013-ra a Devenci mező hozzájárulásával 580, 2014-re 660 millió köbmétert mutatnak. Az ország éves gázigénye 3 milliárd köbméter, amit az orosz Gazpromtól vásárol, viszonylag alacsony áron. Emellett a vállalat Déli Áramlat projektjéhez is csatlakozott.

A Belene-atomerőmű projekt viszont stagnál, és úgy tűnik, hogy nem is oldódik meg egyhamar az ügye. Ezért az ország egyre inkább a földgázra fog támaszkodni, ezért ennek fényében dolgozta ki energiastratégiáját. Ennek köszönhető az, hogy az importútvonalakat, a szomszédos országok hálózatával való összekapcsolódást és a belföldi termelést is biztonságosabbá tette az elmúlt időszakban.

Mindezek fényében nem meglepő, hogy a Direct Petroleum Bulgaria egy 1640 négyzetkilométeres, 35 évre szóló termelési engedélyre pályázik a közeljövőben, az Etropole-mezőn. Az itt induló termelés segítségével a középtávú energiabiztonság is megoldható. A Szent Athanáziusz 1-19. blokkokon, ahol jelenleg az ország gázigényének 10-15 százalékát hozzák fel, nemsokára az olajtermelés is elindul a skóciai Melrose Resources-szel. A Teres 1-22 blokk a török határon helyezkedik el, a nyílt tender kiírása hamarosan esedékes.

Görögországgal egy 170 kilométer hosszú, 150 millió eurós vezetékkel köti össze 2013 végéig gázhálózatát, amelyből 45 milliót az EU áll. A Bulgária és Románia közti 25 kilométeres vezeték néhány hónapja már készen van. A Szerbiával közös vezeték 2015-ben állhat üzembe, 4,9 köbméteres napi kapacitással, amelyet később 13,6 millióra lehet növelni.

Amellett, hogy saját gázellátásához sokféle módon hozzájárul Bulgária, a Déli Áramlat gázvezeték segítségével folyamatosan fog keresztüláramlani az országon a gáz. Az orosz vezetékhez viszont elengedhetetlen fejlesztéseket is végre kell hajtani, ami szintén kapóra jön Bulgáriának, amely gazdasága a jövőben egyre inkább a gázra támaszkodik.