close
Budapesten is nyílik nyilvános CNG töltőállomás
Egyéb - Megújuló

Budapesten is nyílik nyilvános CNG töltőállomás

Hamarosan Budapesten is megnyĂ­lik az első nyilvĂĄnosCNG (Compressed Natural Gas – sűrĂ­tett gĂĄz) tĂśltőĂĄllomĂĄs az alternatĂ­v fĂśldgĂĄz ĂŠs biogĂĄz Ăźzemű gĂŠpjĂĄrművek szĂĄmĂĄra- kĂśzĂślte a Magyar GĂĄzĂźzemű KĂśzlekedĂŠsi Klaszter EgyesĂźlet (MGKKE)

Győr ĂŠs Szeged utĂĄn Budapesten egy meg nem jelĂślt Mol kĂştnĂĄl Ăźzemel majd a CNG tĂśltőĂĄllomĂĄs a FőgĂĄz beruhĂĄzĂĄsĂĄban.A CNG nem azonos az LPG nĂŠven hasznĂĄlt autĂłgĂĄzzal, amelynek elsődleges alapanyaga a kőolaj. A CNG jĂĄrművek a dĂ­zelĂźzemmel ĂśsszehasonlĂ­tva ĂśtĂśdĂŠvel, a benzinĂźzemhez kĂŠpest pedig tĂśbb mint harmadĂĄval kevesebb kĂśltsĂŠggel Ăźzemelnek egy kilomĂŠterre vetĂ­tve. Agyőri kĂştnĂĄl pĂŠldĂĄul kĂŠt ĂŠve 249,9 forintĂŠrt lehet vĂĄsĂĄrolni kilĂłnkĂŠnt a CNG-t, ami energiatartalom alapjĂĄn szĂĄmolva 166 forintos literenkĂŠnti benzinĂĄrnak felel meg az MGKKE kĂśzlĂŠse szerint.

Az orszĂĄgban az első biogĂĄzbĂłl tĂĄplĂĄlt CNG kĂşt Zalaegerszegen, a helyi szennyvĂ­ztisztĂ­tĂł telepen műkĂśdik, igaz, jelenleg mĂŠg nem nyilvĂĄnos kĂştkĂŠnt. Az MGKKE szerint nő az igĂŠny a CNG motorral felszerelt jĂĄrművekre, amelyek kĂĄrosanyag kibocsĂĄtĂĄsa messze elmarad a hagyomĂĄnyos jĂĄrművekĂŠtől. Az MGKEE az idĂŠn ĂĄprilisban alakult. Az akkori kĂśzlĂŠs szerint az egyesĂźlet cĂŠljai kĂśzĂśtt szerepel, hogy 3-5 ĂŠven belĂźl a CNG Ăźzemű jĂĄrművek ĂŠs gĂĄztĂśltők arĂĄnya elĂŠrje a jĂĄrműpark, illetve a kutak szĂĄmĂĄnak egy szĂĄzalĂŠkĂĄt.

Ez 25-30 nyilvĂĄnos gĂĄztĂśltőĂĄllomĂĄst jelentene, amely ellĂĄtna mintegy 1.500 gĂĄzzal Ăźzemelő autĂłbuszt, 1.100 nehĂŠz teherjĂĄrművet ĂŠs 10-15 ezer szemĂŠlygĂŠpkocsit. Ez a belfĂśldi kĂśzlekedĂŠs energiafelhasznĂĄlĂĄsĂĄnak 2 szĂĄzalĂŠkĂĄt jelentenĂŠ.

Â