close
Brutális áresés az olajpiacon
Blog - Egyéb - Olaj

Brutális áresés az olajpiacon

SzĂĄmĂ­tani lehetett rĂĄ, hogy előbb vagy utĂłbb, de bekĂśvetkezik. A tĂşl magas ĂĄrak hatĂĄsĂĄra esni kezdett a fogyasztĂĄs, aminek egyenes kĂśvetkezmĂŠnye volt egy brutĂĄlis ĂĄresĂŠs az olajpiacon. Az amerikai energiaĂźgyi tĂĄrca jelentĂŠse szerint ugyanis 0,7 szĂĄzalĂŠkkal, 20,5 milliĂł hordĂłra esett az Ăźzemanyag fogyasztĂĄs az elmĂşlt nĂŠgy hĂŠtben. A hĂ­rek hatĂĄsĂĄra a nyersolaj ĂĄra meredek zuhanĂĄsba kezdett, s meg sem ĂĄllt a tĂśbb mint 4 dollĂĄros mĂ­nuszig. Pedig idĂŠn eddig 27 olyan kereskedĂŠsi nap volt, mikor Ăşjabb, s Ăşjabb csĂşcsra ĂŠrt fel a fekete arany.

 

Az ĂĄzsiai kereskedĂŠs alatt tovĂĄbbi 62 centet is esett a termĂŠk hordĂłnkĂŠnti ĂĄra, s egĂŠszen 126 dollĂĄrig jutott a tegnapi 4,41 dollĂĄros ralit kĂśvetően. Ez egyrĂŠszt mĂĄrcius vĂŠge Ăłta a legnagyobb eladĂĄsi hullĂĄm volt, mĂĄsrĂŠszt pedig csaknem 10 dollĂĄrral olcsĂłbb most az olaj, mint az alig 8 napja felĂĄllĂ­tott 135,09 dollĂĄros Ăşj csĂşcs. Az elmĂşlt 12 hĂłnapban azonban Ă­gy is a duplĂĄjĂĄra emelkedtek az ĂĄrak.

 

 

RĂĄadĂĄsul a tegnapi heti kĂŠszletadatok is ĂłriĂĄsi meglepetĂŠst okoztak a piacon: a nyersolaj kĂŠszlet ugyanis 8,88 milliĂł hordĂłval csĂśkkent. Egyes magyarĂĄzatok szerint a tankhajĂłk feltĂśltĂŠse kĂŠslekedett tĂśbb helyen.

 

 

Az EgyesĂźlt Államokban a mĂşlt hĂŠten 1,2 szĂĄzalĂŠkkal kevesebb Ăźzemanyag is fogyott, mint tavaly ugyanilyenkor. A kĂŠszletek itt 1,6 szĂĄzalĂŠkkal, 206,2 milliĂł hordĂłra csĂśkkentek. A MasterCard szerint az Ăźzemanyag irĂĄnti kereslet azonban 5,5 szĂĄzalĂŠkkal csĂśkkent a mĂşlt hĂŠten. MindekĂśzben tĂśbb repĂźlőtĂĄrsasĂĄg is kurtĂ­totta jĂĄratait a magas ĂĄrak miatt.

Â