close
Brüsszeli milliárdok CO2 mentesítésre
Egyéb - Emisszió

Brüsszeli milliárdok CO2 mentesítésre

Sokmilliárd eurós beruházási programot indított kedden az Európai Bizottság innovatív, kis szén-dioxid-kibocsátású technológiák fejlesztésére. Connie Hedegaard, az éghajlatpolitikáért felelős biztos bejelentette, pályázati felhívást tettek közzé, amelyek révén a szén-dioxid-leválasztási és -tárolási technológiák területén legalább nyolc projektnek, a megújuló energiaforrásokat hasznosító innovatív technológiák területén pedig legalább 34 projektnek biztosítanak jelentős pénzügyi támogatást.

A biztos hangoztatta, hogy vĂĄrhatĂłan kĂśzel 4,5 milliĂĄrd eurĂłt fordĂ­tanak az emlĂ­tett cĂŠlokra, ĂŠs “a projektberuhĂĄzĂłk ĂŠs a tagĂĄllamok hozzĂĄjĂĄrulĂĄsaival egyĂźtt ez az Ăśsszeg el fogja ĂŠrni a 9 milliĂĄrd eurĂłt”.

A testĂźlet cĂŠlja az alacsony szĂŠn-dioxid-kibocsĂĄtĂĄsĂş gazdasĂĄg előmozdĂ­tĂĄsa EurĂłpĂĄban, Ăşj – zĂśld – munkahelyek teremtĂŠse, valamint az ĂŠghajlatvĂĄltozĂĄssal kapcsolatos nagyratĂśrő uniĂłs cĂŠlok elĂŠrĂŠsĂŠnek segĂ­tĂŠse.

Az érdeklődő vállalatoknak 3 hónap áll rendelkezésükre ahhoz, hogy pályázatukat országukban benyújtsák. Tagállamonként legalább egy, legfeljebb három projekt részesül finanszírozásban.

A kezdeményezés finanszírozását az EU CO2-kibocsátáskereskedelmi rendszerén belül az új szennyezők számára elkülönített tartalék terhére értékesítendő 300 millió kibocsátási egység biztosítja.

Az EurĂłpai BeruhĂĄzĂĄsi Bank (EIB) is egyĂźttmĹąkĂśdik a bizottsĂĄggal a program megvalĂłsĂ­tĂĄsĂĄban.