close
Brüsszel kész megvédeni az európai vállalatokat
Friss

Brüsszel kész megvédeni az európai vállalatokat

Az Európai Bizottság készen áll arra, hogy válaszlépéseket tegyen, miután az uniós biztosok testülete szerdai ülésén aggodalmát fejezte ki, hogy az amerikai képviselőház olyan új szankciókat bevezetését szavazta meg Oroszország ellen, amelyek súlyosan érinthetik az európai vállalatok érdekeit – közölte az Európai Bizottság sajtószolgálata szerdán.

A bizottsági tájékoztatás szerint a jóváhagyott amerikai javaslat szankciókat vezetne be minden olyan vállalattal szemben – beleértve az európaiakat is -, amelyek kapcsolatban vannak Oroszország energiapiacával csővezetékek fejlesztése, karbantartása, korszerűsítése vagy javítása által. Kiemelték: az új szankciók nyolc európai uniós vállalatot érintenek, például azokat, amelyek részt vesznek az Északi Áramlat 2 olajvezeték építésében.

A bizottság aggodalmát fejezte ki az Oroszország elleni szankciók negatív politikai következményeivel kapcsolatban is. Mint írták, a G7 partnerországok megegyezése szerint az új szankciók bevezetetését mindig egyeztetni kell a szövetségesekkel. Hozzátették: az Európai Bizottság aggodalommal figyeli a kibontakozó folyamatot az európai energiafüggetlenség szempontjából, ezért minden lehetséges diplomáciai csatornán kifejezi nyugtalanságát az amerikai adminisztrációnak.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke hangsúlyozta, hogy az EU teljes mértékben elkötelezett az Oroszországgal szemben foganatosított szankciók mellett a minszki megállapodások teljes körű végrehajtásának biztosítása érdekében. Kiemelte ugyanakkor, hogy az új amerikai törvényjavaslat esetleges nem kívánt, egyoldalú hatásokkal járhat, amelyek befolyásolják az unió energiabiztonsági érdekeit, ezért a bizottság arra a következtetésre jutott: ha aggályait Washington nem veszi kellőképpen figyelembe, készen áll arra, hogy válaszlépéseket tegyen.

Az “Amerika előbb” szlogen nem jelentheti azt, hogy az európai érdekek hátrébb szorulhatnak – tette hozzá a bizottság elnöke. Az amerikai képviselőház kedden szinte egyhangú szavazással fogadta el azt a törvénycsomagot, amely újabb szankciókat foganatosít Oroszország, Irán és Észak-Korea ellen. Ugyanakkor mielőtt Donald Trump elnök aláírná, még a szenátusnak is meg kell szavaznia.