close
Brit tudósok fényes ötlete a globális felmelegedés ellen
Áram - Egyéb - Emisszió

Brit tudósok fényes ötlete a globális felmelegedés ellen

Miközben a környezetvédők a globális felmelegedés miatt aggódnak, a kormányok pedig a kiotói vállalások teljesítésével vannak elfoglalva, brit tudósok egy kis csoportja újszerű megoldást dolgozott ki az üvegházhatású gázok (ÜHG) csökkentésére Colin Humphreys irányításával. A Cambridge-i egyetem professzora és munkatársai készítettek egy anyagot, amelyről úgy vélik, jelentősen hozzájárulhat a klímavédelmi célok teljesítéséhez, 15 százalékkal mérsékelve az ÜHG kibocsátást. Kisfeszültségű, hosszú élettartamú, rendkívül hatékony világítótestekről van szó.

Meg tudunk takarítani 15 százaléknyi széndioxidot anélkül, hogy sokak által nem kedvelt szélkerekeket állítanánk üzembe, vagy drasztikusan csökkentenénk az autózást, a gallium nitrid alapú világítással – mondja Humphreys. A kérdéses anyag igen intenzíven képes a fényt kisugározni. A professzor szerint az anyag, amit kollégáival atomonként raktak össze, képes lesz forradalmasítani a világítástechnológiát.


Többnyire kérdőmondatokat használok, csillagásznak, atomfizikusnak készültem, de végül újságíró lettem. Húsz éve foglalkozom energiaügyekkel. Tizenhét éve, egy programozó barátommal alapítottuk az energiainfo-t, mindazoknak, akiket nemcsak a "mi" érdekel, hanem a "hogyan" is. Hiszek benne, hogy a kételkedés, és a nyitottság visz előbbre.