close
Brit rezsicsökkentés: túlszámláznak a lakossági energiaszolgáltatók?
Áram - Egyéb - Gáz

Brit rezsicsökkentés: túlszámláznak a lakossági energiaszolgáltatók?

Az átlagos nagybani nyíltpiaci árnál sokkal drágábban szerzik be a kiskereskedelmi értékesítésre szánt energiát a brit lakossági piacot ellenőrző nagy szolgáltató cégek, és emiatt a brit háztartások csak az elmúlt három évben átlagosan 150 fonttal (54 ezer forinttal) többet fizettek az indokoltnál az áramszolgáltatásért – áll az ellenzéki brit Munkáspárt csütörtökön ismertetett tanulmányában.

A The Guardian című vezető baloldali brit napilap által részletezett munkáspárti vizsgálat kimutatta, hogy a lakossági piac 98 százalékát ellenőrző hat legnagyobb brit energiaszolgáltató cég az utóbbi három évben az átlagos piaci árfolyamnál összesen 4 milliárd fonttal (1400 milliárd forinttal) magasabb nagybani árat fizetett a beszerzett energiáért. A Labour szakértői szerint úgy tűnik, hogy a szolgáltatók vagy saját erőműveik számára igyekeznek extraprofitot kitermelni a mesterségesen magas nagybani árakkal, vagy a fogyasztók kárára kötnek nagyon drága beszerzési ügyleteket.

Caroline Flint, a Munkáspárt árnyékkormányának energiaügyi miniszterjelöltje a brit lapnak kijelentette: az energiaszolgáltató cégek mindig a nagybani beszerzési árakat okolják, ha emelik a lakossági energiaárakat, ám a jelek szerint maguk emelik szándékosan a beszerzési árakat saját erőműveik profitjának növelése végett.

A munkáspárti politikus szerint itt az ideje a brit energiapiac teljes átalakításának. Caroline Flint megerősítette, hogy ha a Munkáspárt kormányra kerül, feldarabolja a nagy lakossági energiaszolgáltató cégeket, véget vet a “titkos ügyleteknek” és arra fogja kötelezni a szolgáltatókat, hogy minden kereskedelmi ügyletüket a nyílt piacon végezzék.

A 2010 óta ellenzékben politizáló Munkáspárt vezetője, Ed Miliband már a párt szeptember végi éves kongresszusán bejelentette, hogy ha a Labour a 2015-ben esedékes parlamenti választásokon ismét kormányra kerül, legalább 20 hónapra befagyasztja a kiskereskedelmi áram- és gázárakat, a hat legnagyobb magántulajdonú brit energiaszolgáltató cég nagykereskedelmi és lakossági szolgáltatói üzletágát szétválasztja, és tevékenységük ellenőrzésére a jelenleginél erőteljesebb felügyeleti hatóságot hoz létre. Miliband akkori indoklása szerint az energiaszolgáltató cégek “túl hosszú ideje” számláznak az indokoltnál többet a felhasználóknak, és ezt azért tehetik, mert “a piac nem működik”. A tervet mindazonáltal számos bírálat érte.

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) főtitkára, Angel Gurría a BBC televíziónak nyilatkozva a minap kijelentette: a lakossági energiaárak befagyasztása a világpiaci energiaárak emelkedése közepette azt jelenti, hogy előbb-utóbb nagyon nagy árkülönbségek alakulnak ki, és ez csődbe viheti a legnagyobb brit lakossági energiaszolgáltató cégek befektetőit.

Sir Roger Carr, a British Gast – a legnagyobb brit lakossági szolgáltatót – birtokló holding, a Centrica elnöke a The Sunday Telegraph című tekintélyes konzervatív vasárnapi lap üzleti rovatában néhány hete közölt írásában hamisnak nevezte azokat a vádakat, amelyek szerint a brit lakossági energiaszolgáltatók nyerészkednek és manipulálják a költségeket.

Sir Roger szerint a közműszámlák emelkedésének megfékezését célzó egyes politikusi előterjesztések “populista felhangúak, ugyanakkor nélkülözik a gazdasági logikát”. Az ilyen javaslatok rövid távon vonzónak bizonyulhatnak a választók számára, hosszú távon azonban a szükséges beruházások elmaradásához, “ki-kialvó lámpákhoz és akadozó ellátáshoz” vezetnek – fogalmazott cikkében a Centrica elnöke.