close
Brit palagázforradalom – jó lenne, de esélytelen
Egyéb - Gáz

Brit palagázforradalom – jó lenne, de esélytelen

Ugyan a brit vegyipar támoagtná a nem hagyományos földgázkitermelést, és jót is tenne a szigetország gazdaságának, szakértők azonban nem tartják valószínűnek, hogy az EU-ból épp kilépni szándékozó országban megismétlődhet az USA-ban látható palagázforradalom.

Az oilprice.com elemzése rámutat, hogy a drága energia és az ellátásbiztonsággal kapcsolatos félelmek általában fékezik az ipari befektetéseket. A palagázkitermelés tudna segíteni ezen, a brit vegyipari cégek támogatnák is a nem hagyományos szénhidrogén készletek kutatását és termelését, egyúttal a környezetvédelmet is erősítve, és számos más, kapcsolódó előnyt produkálva.

A palagáztermelés munkahelyeket teremtene, közvetlenül hozzájárul a GDP növekedéséhez, és csökkenti a kereskedelmi deficitet egy alapvetően gázimportőr országban. Mindezek mellett pedig lenyomják az energiaárakat, javítva ezzel a töbi gazdasági ágazat teljesítményét. Az USA-ban a palagázforradalom mintegy 150 milliárd dolláros boomot idézett elő csak a vegyiparban. Nyiévánvaló, hogy a palafgáztermelők adót fizetnek – írja elemzésében az oilprices.com, és a helyi önkormányzatok számára is komoly előnyökkel szolgál egy-egy iylen fejlesztés. Az Egyesület Királyságban a becslések szerint éves szinten elérheti a 3,7 milliárd fontot a palagáztermelésbe történő befektetések nagysága, és 74 ezer új munkahely jöhetne létre. A szakértők azonban mégis úgy látják, Angliában nem tud megismétlődni, amit az USA-ban láttunk. Az amerikai palagáz forradalom egy harminc éves folyamata eredméyne, és nemcsak a technológiáról van szó, nemcsak annak a beérésére volt szükség, hanem geológiáról, szabályozásról, a közösségi hozzáállásról, tőkéről, hogy csak a legfontosabbakat említsük. A legfontosabb, hogy több eljárás, amit alkalmaznak az USA-ban sem engedélyezett minden államban és az EU tagországokban egyáltalán nincs jóváhagyva. Ez nyilván táma lehet a Brexit-ről szóló tárgyalásokon majd. A legfontosabb azonban a közösségi ellenállás.